Rejtély, hogy melyik időszámítást választaná az Orbán-kormány

2020.10.25. 15:05

Az Európai Unió 2019 márciusában határozott az évenként kétszer esedékes óraátállítás 2021-es eltörléséről, arról azonban már a tagállamok dönthetnek, hogy melyik időszámítást, a nyárit vagy a télit követik. Többnyire az utóbbi mellett érvelnek, de egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a magyarok többsége az előbbit támogatja. Magyarországon a nyári időszámítást 1980. április 6-án vezették be energiatakarékossági célból.

Ahogy az Indexen is megírtuk, a Magyar Alvás Szövetség szerint az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb élettani, egészségügyi szempontból, évezredek óta élünk ebben a rendszerben. Vagyis ez azt jelenti, hogy a jelenlegi téli időszámítás lenne a megfelelőbb választás.

Tavaly az Európai Unió döntését követően az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) is állást foglalt, és bár jelezte, hogy munkatársai többsége is azt szereti, ha sokáig van világos (a nyári időszámítás ezt eredményezi), mégis a téli időszámítás mellett sorakoztattak fel érveket.

Ha az előrejelzőkön múlna a nyári/téli időszámítás kiválasztása... Biztosan sokan hallottatok már róla, hogy az Európai...

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat – 2019. március 28., csütörtök

Az Orbán-kormány egy határozattal döntheti el az időszámítás kérdését vagy az Országgyűlés elé viheti az ügyet.

A kormány egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel. A magyar emberek véleményét figyelembe véve a későbbiekben kíván dönteni az ügyben

– ezt még tavaly márciusban küldte a Miniszterelnökségi Sajtóiroda a Euronews kérdésére. A kormány álláspontja azóta sem tisztázott a nyári vs. téli időszámítás kapcsán, legkésőbb jövő év tavaszáig azonban kiderülhet a hogyan tovább.

A Publicus Intézet 2018 novemberében készített közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 78 százaléka az óraátállítás megszüntetése mellett foglalt állást, 62 százalékuk a nyári időszámítás véglegesítését támogatta, míg 28 százalékuk a téli időszámítás mellett voksolt.

Ön melyiket tartaná meg: a nyári vagy a téli időszámítást?