Koronavírus: Nem tud megbirkózni az OMSZ a napi 12 ezer tesztigényléssel

2020.10.29. 08:43

Hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer helyszínen nem tudtak PCR-mintát venni az Országos Mentőszolgálat munkatársai kapacitáshiány miatt. Az OMSZ szóvivője elismerte a Népszavának, hogy kapacitási gondjai vannak. 

A lap kérdésére Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója azt írta: az elmúlt napokban jelentősen tovább nőtt a hozzájuk beérkező mintavételi megrendelések száma, a kezdeti néhány száz után az elmúlt hetekben már napi több mint ötezer ilyen igénylés futott be,

most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is.

A kapacitásaikat folyamatosan erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni. A Népszava ugyanakkor arról számol be,

nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a tesztre várókhoz

a mintavevők.

A lap idézte az országos tiszti főorvost, Müller Cecíliát, aki az a szerdai operatív törzs sajtótájékoztatóján azt mondta, folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, kedden 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé. A tisztifőorvos kiemelte, hogy a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

A Népszava információi szerint nemcsak a koronavírus-fertőzöttek diagnosztizálásában, de az ellátásukban is fennakadások tapasztalhatók: szerda estére a fővárosi és a közép-magyarországi régió betegeinek a budapesti intézményekben nem volt hely, ezért a mentők a néhány napja hadrendbe állított váci, illetve ceglédi kórházba vitték őket.

Orvostanhallgatókkal növelik a tesztelési kapacitásokat 

Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés, ezért napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte – nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője szerdán az M1-nek. Azóta kiderült, hogy az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. Az Indexet megkereste végzős hallgató, aki arról számolt be,  hogy péntekre már jelentős számú hallgatót várnak betanításra, és bár a kérvényben, amit kaptak, lehet nemet mondani, de „az a hír járja”, hogyha nem jön össze a szüksége létszám, bárki behívható. 

Kapcsolódó

Fogalmuk sincs az orvostanhallgatóknak, hogy mit akar tőlük az Országos Mentőszolgálat

Legalábbis ezt írta az Index egyik orvostanhallgató olvasója.