Este nyolcig tartanak nyitva a temetők

2020.10.31. 14:14
Országszerte sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére. Tömegek keresik fel a temetőkben hozzátartozóik sírját mindenszentek és halottak napja alkalmából a hétvégén és hétfőn.

A fővárosi köztemetők hétfőig hosszabb nyitvatartással reggel 7-től este 8 óráig várják a megemlékezőket. A temetői irodák reggel 8-tól este 6-ig tartanak nyitva. Ezekben kötelező a maszk és a kézfertőtlenítő használata. Az ügyféltérben egyszerre csak annyi ember tartózkodhat, ahány aktív ügyfélpult van – adta hírül az MTI.

Kapcsolódó

A vírus a temetőkben és a temetkezésben is változást hozott

Ott sincs nyugtunk a járványtól, ahol a hozzátartozóink nyugszanak.

November 2-án zárásig tilos a gépkocsiforgalom a sírkertekben. Kivétel ezalól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahová ezekben a napokban díjmentesen lehet behajtani.

A Budapesti Közlekedési Központ hétvégén a temetőket érintő vonalakon nagyobb járműveket állít forgalomba. A járatok sűrűbben követik egymást, és rendkívüli temetői járatok is közlekednek.

Kapcsolódó

Mindenszentek: rendkívüli járatok és sűrűbb tömegközlekedés

Minden, amit tudnia kell a hétvégi menetrendről.

A Budapesti Temetkezési Intézet ilyenkor szokásos közös megemlékezései a koronavírus-járvány miatt elmaradnak.

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakra emlékeznek. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

Figyelmeztetnek a mentősök

Az Országos Mentőszolgálat közleményben figyelmeztetett a mindenszentek és a halottak napi megemlékezésekhez kapcsolódó veszélyekre:

  • A balesetveszély elkerülése érdekében a megnövekedett forgalomban az autósok közlekedjenek a szokásosnál is óvatosabban.
  • A sírokat felkeresőknek a korai sötétedés miatt hasznos lehet a zseblámpa használata a temetőkben.
  • Különösen vigyázzanak a temetőbe látogató kisgyermekekre, hiszen egy meglazult sírkő könnyen ledőlhet, és súlyos balesetet is okozhat.
  • A temetők, sírok felkeresése sokaknak komoly fizikai erőpróbát, megterhelést jelent. Ezért az alapbetegségben szenvedők és az idős emberek lehetőleg vigyék magukkal rendszeresen vagy szükség esetén szedett gyógyszereiket.
  • Lehetőleg mindvégig viseljenek maszkot, tartsanak megfelelő távolságot másoktól, és kerüljék a tömeget.
  • Amennyiben betegnek érzik magukat, vagy a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják, maradjanak otthon.