Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Szabó Szabolcs: Van már bőven elég ellenzéki párt, talán túl sok is

D KOS20180611008
2020.11.04. 12:39

Frakciónak nem minősülő képviselői csoportot alakítottak Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők. Közleményükben azt írták, a parlamenti keretek adta lehetőségekhez képest szorosabbra kívánják fűzni az együttműködésüket.

Arra szövetkeztünk, hogy visszaadjuk az embereknek a hitet egy olyan politikában, amelynek célja a közjó képviselete, nem pedig magánérdekek tisztességtelen kiszolgálása

– közölték.

Szabó Szabolcs az Index kérdéseire válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országgyűlés többsége jelentősen szűkítette a független képviselők mozgásterét.

Korábban megírtuk, hogy a 2020. június 18-tól elrendelt egészségügyi válsághelyzetre hivatkozással – kormánypárti és ellenzéki szavazatokkal – egy olyan országgyűlési határozatot fogadtak el, amely szerint képviselői indítvány törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről csak akkor tárgyal egy-egy illetékes parlamenti bizottság, ha azt a képviselőcsoport vezetője kéri.

Szabó Szabolcs rámutatott, ennek értelmében az önálló törvénykezdeményezés jogát is elvették a független országgyűlési képviselőktől, és egy frakcióvezető hozzájárulásához kötötték annak benyújtását.

Ez kényszerpályára állított minket. Még határozottabban, még elszántabban kell kimutatnunk, hogy nem hátrálunk meg. Eddig is sokat tettünk a korrupció elleni küzdelem, a szociális szféra problémáinak feltárása, a gyűlöletkeltésre épülő fideszes politika leleplezése, az oktatási rendszer megújítása érdekében, de a jövőben mi hárman egyesítjük erőinket, és szorosan együttműködve folytatjuk a küzdelmet. Bátran küzdünk majd egy tisztességes Magyarországért

– fogalmazott Szabó Szabolcs az Indexnek.

Hogy ez pontosan mégis mit jelent a parlamenti munka szempontjából, Szabó Szabolcs kifejtette: bár egy képviselő jelentős források felett rendelkezik, de ez külön-külön dolgozva azért fényévnyi távolságra van egy képviselőcsoport lehetőségeitől. Ezért a jövőben a nekik dolgozó stábok együttműködnek, és így a korábbinál sokkal hatékonyabban tudnak majd dolgozni.

Ezenkívül pedig nemcsak a korábban is ránk jellemző akciókra számíthatnak a választók, hanem konkrét szakmai javaslatokat is elkezdtünk kidolgozni, amelyeket a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországgal Szövetség nevében fogjuk publikálni

– tette hozzá a független országgyűlési képviselő.

Arra a kérdésere, hogy a kezdeményezésükben benne van-e a későbbi pártalapítás lehetősége vagy igénye, Szabó Szabolcs leszögezte: nincs.

Van már bőven elég ellenzéki párt, talán túl sok is

– jelentette ki.

A három független képviselő szeme előtt most elsősorban az a cél lebeg, hogy a parlamenti ciklusból hátralévő elég hosszú időben még hatékonyabban tudjanak dolgozni. Szabó Szabolcs szerint, ha majd közelednek a választások, akkor az elvégzett munka alapján fogják megítélni a politikusokat a választók.

A politikusok és politikai közösségek pedig kénytelenek lesznek ehhez igazodni, ha nyerni akarnak a választáson, és kormányt akarnak váltani

– jegyezte meg.

Szabó Szabolcs arra is kitért,

aki csak választástechnológiai egyeztetések véget nem értő folyamataként értelmezi a politizálás lényegét, az óriásit téved, és azt az elmúlt tíz év is bizonyítja, hogy így biztosan nem lehet legyőzni a Fideszt.

Az ellenzéki pártokkal való viszonyukról elmondta, független képviselőként mindhárman jelentős politikai és szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek, legyen szó a korrupció elleni fellépésről, a szociális ágazatról vagy az oktatásról. Hozzátette: van olyan ellenzéki párt, amelyik igényt tart a tapasztalataikra, és ezeket szívesen megosztják velük.

Árnyékot vet Hadházy?

Nemrégiben írtunk arról, bár formális döntés még nem született, de több ellenzéki szereplő sem támogatná Hadházy Ákos indulását az ellenzéki összefogás színeiben a 2022-es országgyűlési választásokon abban a körzetben, ahol korábban megmérette magát a politikus.

A borsodi-szerencsi időközi választás után a nyilvánosság számára is érzékelhető módon – a jobbikos Bíró Lászlóra tett kijelentések miatt – mérgesedett el a viszony Hadházy Ákos és az ellenzéki pártok között. Szabó Szabolcstól megkérdeztük, hogy a most létrejött formációjuk megítélésére milyen hatással lehet ez a konfliktus.

A független országgyűlési képviselő szerint Hadházy Ákos egy „nagyon kivételes szereplője a hazai politikai életnek”, és számtalanszor bebizonyította már, ha korrupció elleni küzdelemről van szó, akkor nála egyáltalán nem számít az „elkövető” pártállása.

Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de a hasznosságát nem lehet elvitatni. Egy kormányváltás után csak ilyen politikusok tudnak majd hitelesen fellépni a korrupció ellen

– fogalmazott Szabó Szabolcs.

(Borítókép: Szabó Szabolcs LMP-s képviselõ napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 11-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)  • Bérelnék
  • Hírek