Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Orbán Viktor vétózhat

000 8T89VJ
2020.11.08. 12:02

A magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, ha jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését – szemlézte az MTI a mandiner.hu fejtegetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU soros elnöki tisztét ellátó Németországnak a portál cikke szerint.

Felidézik, hogy az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament (EP) tárgyalói megállapodásra jutottak az uniós források jogállamisági feltételekhez kötéséről. A tervezet szerint, ha az Európai Bizottság (EB) a jogállamiság megsértését vagy annak kockázatát érzékeli valamely tagállamban, kezdeményezheti a szankciós mechanizmus elindítását. A szankciókról, így az uniós források esetleges felfüggesztéséről pedig a Tanács döntene minősített többséggel, tehát Lengyelország és Magyarország nem tudna vétót emelni. 

Kapcsolódó

Sokat bukhat Magyarország, ha szembemegy az uniós értékekkel

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint szó sincs megállapodásról, az EP meg akarja kerülni a hatályos szerződéseket.

Mint írják, a hétéves uniós keretköltségvetés, valamint a 750 milliárd eurós járványügyi csomag, az úgynevezett Next Generation EU jóváhagyásához már egyöntetű döntés szükséges az Európai Tanácsban (a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő testületben). Ez utóbbiak esetében tehát már van lehetőség a tagállami vétóra.

Ezt a jogi lehetőséget kihasználva Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már pénteken vétót helyezett kilátásba, ha nem születik a lengyel elvárásoknak megfelelő megállapodás az uniós kifizetések feltételrendszeréről.

Kapcsolódó

Varsó vétózni fog a jogállamisági követelmények miatt

A lengyel kormányfő szerint elfogadhatatlan az úgynevezett jogállamisághoz kötött feltételrendszer önkényes alkalmazása Brüsszel részéről.

A portál információi szerint mindezek nyomán Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult a jelenlegi, valamint a jövő évi soros uniós elnökséget ellátó országok, azaz Németország, Szlovénia és Portugália vezetőihez, továbbá Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az EB elnökéhez. A magyar kormányfő előrevetítette: bár Magyarország elkötelezett az együttműködésben, a fejlemények tükrében a júliusban elfogadott csomaghoz szükséges támogatást nem tudja garantálni. A miniszterelnök érvelésének lényege, hogy veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit a jogállamisági feltételrendszer beemelése a következő hétéves költségvetésbe, illetve a járványügyi mentőcsomagba.

Orbán Viktor megerősítette: Magyarország számára alapvetőek az olyan közös értékek, mint például a jogállamiság, ezek a demokrácia alapját jelentik, ám érvényesülésüket és alkalmazásukat a magyar embereknek kell megítélniük. Akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.

Kapcsolódó

Kövér László: morális terror és moslékkoalíció fenyegeti Európát

A házelnök erős mondatai az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötésével kapcsolatban.

A miniszterelnök a portál értesülése szerint levelében kifogásolta azt is, hogy az Európai Bizottság közelmúltban megjelent jogállamisági jelentése nem a tényeken alapult, abban sokkal inkább politikailag motivált, a magyar ellenzéktől és a Soros György által finanszírozott szervezetektől már ismert vádak kaptak helyet Magyarországgal szemben. Úgy látja, mindezek nyomán körvonalazódik egy olyan eszköz, amellyel akár egyes országok demokratikus választási folyamataiba is be lehet avatkozni.

„Semmiről nincs megállapodás, amíg mindenről nem állapodunk meg”

– Orbán Viktor szerint ez volt eddig az unió kialakult gyakorlata, amivel most szembemegy a jogállamisági kritériumrendszer leválasztása a júliusi megegyezésben foglaltakról. A júliusi kompromisszumnak ugyanis éppen az volt a lényege, hogy egyszerre születik döntés a jogállamiság kérdésében, valamint az uniós keretköltségvetés és az uniós járványügyi csomag vonatkozásában. Ezt rúgta fel a kormányfő szerint az EP és az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége a mostani javaslattal.

Kapcsolódó

Találkozunk a bíróságon?

Egyre nagyobbak a tétek az e heti uniós csúcs előtt, de a végső szót az EU bírósága mondhatja ismét csak ki.

A portál szerint a kormányfő azt is sérelmezi, hogy a tervezett szankciós mechanizmus olyan, szerinte jogilag homályos definíciókon alapul, mint „a jogállamiság alapelveinek sérelme”. Orbán Viktor szerint az ilyen, nehezen meghatározható fogalmak lehetőséget teremtenek a politikai visszaélésekre, és sértik a jogbiztonság követelményét.

A kormányfő szerint ha ez így marad, a magyar kormánynak nincs más választása, mint hogy a júliusi csomag többi elemét is elutasítsa.

Orbán Viktor szorgalmazza, hogy a kifizetési feltételrendszer csak azokra az esetekre vonatkozzon, amelyek ténylegesen és közvetlenül érintik az EU pénzügyi érdekeit. Indítványozza azt is, hogy teremtsék meg a jogorvoslat lehetőségét a tagállamok számára. Ez azt jelentené, hogy a Tanács által hozott szankcionáló döntéseket az érintett tagállam megtámadhatná az Európai Bíróságon. A fellebbezés pedig halasztó hatállyal bírna, vagyis az esetleges szankciókat felfüggesztenék, amíg a bíróság nem dönt.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Johanna Geron / AFP)  • Vennék
  • Hírek