Varsó vétózni fog a jogállamisági követelmények miatt

2020.11.06. 16:12

Varsó élni fog a vétójogával, ha az Európai Unióban (EU) nem születik a lengyel elvárásoknak megfelelő megállapodás az uniós eszközök kifizetésének feltételrendszeréről, ezen belül a jogállamisági kérdésekről – válaszolta újságírói kérdésre egy sajtótájékoztatón Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az MTI tudósítása szerint. A lengyel miniszterelnököt az után kérdezték, hogy az EU Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói csütörtökön ideiglenes megállapodásra jutottak az uniós költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.

Kapcsolódó

Sokat bukhat Magyarország, ha szembemegy az uniós értékekkel

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint szó sincs megállapodásról, az EP meg akarja kerülni a hatályos szerződéseket.

Morawiecki szerint kizárt, hogy a 2021 utáni költségvetési keret, valamint a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére szánt helyreállítási alap felhasználásához kötődő feltételrendszeren keresztül, mintegy "hátsó kapun át", az Európai Bizottság vagy más uniós szervek "homályos kritériumok alapján" döntsenek az egyes tagállamoknak szánt források kifizetéséről.

Lengyelország "lehetetlennek tartja a például az úgynevezett jogállamisághoz kötött feltételrendszer önkényes alkalmazását"

– hangsúlyozta Morawiecki. Azzal érvelt – utalva az elmúlt évek lengyel jogállamisággal kapcsolatos uniós bírálatokra –, hogy Lengyelország "az utóbbi három év során már szerzett saját, idézőjelben mondva +jó+ tapasztalatokat".

Azt azért hangsúlyozta, hogy egyetért azzal, hogy "minden euró kiadását tisztességesen kell elszámolni", nem arról van szó, hogy Lengyelország ellenzi az uniós források felhasználásának ellenőrzését. 

A felhasználást azonban nem lehet azokhoz az elképzelésekhez kötni, amelyeket az uniós szervek "a lengyel állam független intézményeinek, ezen belül a bíróságoknak működéséről kialakítanak"

- jelentette ki.

Kapcsolódó

„Ne nézzenek bolondnak” - saját intézményével vizsgálná a jogállamiság állapotát Magyarország és Lengyelország

Szijjártó Péter szerint így nem lehet kettős mércét alkalmazni a két országgal szemben.  • Tippek
  • Bankszámla