Menczer Tamás: minden vakcinakísérletben érintettek vagyunk

2020.11.12. 16:01

A magyar szakemberek döntenek az európai, kínai vagy az orosz vakcina behozataláról, és az ő tudásukban nem kell kételkedni – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebookon.

Menczer Tamás az oldalra feltöltött videójában azt mondta: Magyarország az összes európai vakcinaprojekt részese, de a kormány figyeli Kínát és Oroszországot is. Hozzátette:

Ha ott előbb találják meg az ellenszert, behozzuk Magyarországra, de ennek van egy speciális engedélyezési eljárása.

Kapcsolódó

Megkönnyítik a vakcina behozatalát

A kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek behozatalát.

Ennek része, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai dokumentációt állítanak össze, egy „kívánságlistát" arról, milyen gyógyszerekre, vakcinára van szükség a koronavírus elleni védekezésben. Ez megtörtént, ezt a listát megkapták az oroszok és a kínaiak is, ha szükséges, a magyar és a külföldi szakemberek egyeztetnek egymással, majd a kínai és az orosz partnerek megküldik a válaszukat – részletezte Menczer Tamás.

Kapcsolódó

Kötelezővé tehetik Szerbiában a koronavírus elleni védőoltást

Az erre vonatkozó törvényjavaslat szerint, aki nem oltatja be magát, az akár 150 ezer dinárt (vagyis körülbelül 450 ezer forintot) is fizethet.

Hozzátette, hogy ezt az anyagot a gyógyszerészeti intézet munkatársai fogják elemezni, és már ebben a szakaszban érkezhetnek vakcinaminták Magyarországra.

Ha minden rendben van, és az ellenszer megfelelő, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) már a Magyarországra érkező ampullákat és a hozzájuk tartozó dokumentációt vizsgálja meg. Ha az NNK is mindent rendben talál, akkor érkezhet meg nagy mennyiségben a vakcina Magyarországra – közölte az államtitkár.

Kapcsolódó

Szlávik János: Úgy gondoltam, hogy a második hullám enyhébb lesz, nagyot tévedtem

Az infektológus-főorvos abban bízik, hogy nyár végére lesz tömegesen elérhető védőoltás.  • Tippek
  • Árfolyam