Erik, Alexandra
EUR 382,98 Ft
USD 364,03 Ft
9 °C
23 °C

Egyetemisták fogják tesztelni koronavírusra a pedagógusokat

000 8V69NY
2020.11.15. 17:52 Módosítva: 2020.11.16. 09:44
Eddig az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók önkéntesen vehettek részt a koronavírus-tesztelésekben és a többi járványügyi feladatban, ám egy friss államtitkári levél szerint most már vezénylésről van szó.

Az Index birtokába került egy levél, amelyet Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára küldött a HÖOK vezetőinek. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak országos érdekképviseleti szervezete.

A koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint az alábbi feladatokban szükséges

– fogalmaz levelében az államtitkár.

Ebből szintén kiderül, hogy az egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés. Ezeket a Megyei Védelmi Bizottságok viszik, ők biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a védőeszközöket, illetve a szűrésben részt vevők számára a teljes ellátást.

Maguk a szűrőcsapatok egy sofőrből, egy adminisztrátorból és két orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból fognak állni.

Bódis József úgy fogalmaz:

a mi feladatunk az egyes teamekhez két-két hallgató biztosítása, amit az orvos-, fogorvos- és egészségtudományi képzést folytató harmad- és negyedévfolyamos hallgatók vezénylésével oldunk meg.

A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 Ft-os, hétvégi napokon 7500 Ft-os ösztöndíjban részesülnek, és szakmai felkészítésük oktatóvideókkal fog történni.

Az Országos Mentőszolgálat szűréséhez az orvos-, egészségtudományi hallgatók mellett olyan gépkocsivezető hallgatókra is szükség van, akik más szakokon tanulnak – tudtuk meg szintén Bódis József tájékoztatójából. 

A Közép-magyarországi régióban a Semmelweis Egyetem mellett ezt a tevékenységet a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói végzik, Debrecenben, Pécsett és Szegeden pedig a tudományegyetemek más karainak bevonását kérik. A Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is részt vesz a további szűrésekben, ahol az egészségtudományi kar mellett a nem egészségügyi karok hallgatóit is bevonják.

Orvos-, egészségtudományi hallgatók által elvégzendő kórházi-klinikai tevékenységre is vezényelni fogják az egyetemistákat. Az államtitkár jelenlegi információi szerint mindez első lépésben az ötöd- és hatodéves hallgatók egészségügyi ellátóhelyekre vezénylését jelenti. 

A külföldi hallgatókat Bódis József szerint is be lehet vonni a programba, de nem vezényléssel, hanem kizárólag önkéntes alapon.

Kapcsolódó

Orvostanhallgatókat toboroznak a Covid-ellátásba

A munkát beszámítják a szakmai gyakorlatba a szegedi egyetemen, de a hallgatók más engedményeket is kapnak.

(Borítókép: Timothy A. Clary / AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek