Konzervatív jogászprofesszor bírálja a kormányt az uniós vétó miatt

2020.11.17. 14:47

A jogállamiság szempontjait érvényesítő uniós költségvetéssel szemben emelt magyar vétó nagyon nehezen védhető, viszont romboló politikai, gazdasági hatása nyilvánvaló – ez a véleménye a magát konzervatív értelmiséginek valló Király Miklós egyetemi tanárnak arról, hogy a kormány ajogállamiság kritérium miatt vétózza az unió keretköltségvetését. 

Az ELTE jogi karának volt dékánja kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy

a koppenhágai kritériumok (1993) értelmében Magyarország EU csatlakozásának egyik alapvető feltétele volt a jogállamiság (rule of law) tiszteletben tartása.

Ezt soha nem kifogásoltuk a csatlakozási tárgyalások során  –  emlékeztet Király Miklós.

Király a Facebookra is megírt véleményében felidézi, hogy „2007 decemberében a magyar Országgyűlés, a FIDESZ-frakció lelkes támogatásával, a tagállami parlamentek közül elsőként erősítette meg az Európai Unióról szóló szerződést”. E szerződés 2. cikkelye szerint „Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul.”

Kapcsolódó

Köztársaságokat tartott életben, de országokat is romba döntött a vétó

Komoly versenytársa azonban az akadékoskodás, hátráltatás, és az áltevékenység. Na meg a politikusi felszólalás.

A 4. cikkelyben pedig azt rögzítik, hogy

Az Unió és a tagállamok a lojális együttműködéselvének megfelelően kölcsönösen tiszteletben tartják és segítik egymást a Szerződésekből eredő feladatok végrehajtásában.

Az uniós jog érvényesülését, betartását, egységes értelmezését végső soron az Unió intézményei biztosítják - írja bejegyzésében Király Miklós.