7500 koronavírusos beteget ápolnak kórházban

DMARC20201113001
2020.11.18. 09:13

Szerdára 4290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 99, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3380 főre emelkedett, 34 846-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 118 723 fő. Az aktív fertőzöttek 23, az elhunytak 26, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. Kórházban 7499 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a pandémia lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. Hozzáteszik: a járvány lassítását szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, ezért továbbra is kérik a magyar emberek együttműködését és fegyelmezettségét a szabályok betartásában.

A RENDŐRSÉG SZIGORÚAN ELLENŐRZI A SZABÁLYOK BETARTÁSÁT, PÉNZBÍRSÁGOT SZABHAT KI, ÉS AZOKAT A HELYEKET, AHOL NEM TARTJÁK BE AZ ELŐÍRÁSOKAT, BEZÁRJA.

A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és részt vesznek a szigorítások és a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Emellett a katonák hétfőtől 93 kórházban megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek szakképesítés nélkül is elvégezhetők, és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

ESTE 8 ÓRA ÉS REGGEL 5 ÓRA KÖZÖTT KIJÁRÁSI TILALOM VAN ÉRVÉNYBEN, MINDENKINEK HAZA KELL ÉRNIE ESTE 8 ÓRÁIG. A KIJÁRÁSI TILALOM ALÓLI MENTESÜLÉS EGYIK ESETE A MUNKAVÉGZÉS, AMELYET AZONBAN IGAZOLNI SZÜKSÉGES. 

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A MASZKVISELÉSSEL ÉS TÁVOLSÁGTARTÁSSAL KAPCSOLATOSAN EDDIG BEVEZETETT SZABÁLYOK TOVÁBBRA IS ÉRVÉNYESEK, AZZAL, HOGY A 10 000 FŐNÉL NAGYOBB TELEPÜLÉSEK EGYES KÖZTERÜLETEIN A MASZKVISELÉS KÖTELEZŐ.

A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

MINDEN GYÜLEKEZÉS TILOS.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.  A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át.  A kormány kihirdette a rendeletet, miszerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban részt vevő diákok és pedagógusok  számára a köznevelésben és a szakképzésben.

AZ OPERATÍV TÖRZS JELENLEG 325 ÓVODÁBAN  (11 SZÁZALÉK) ÉS 51 ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN (1,98 százalék) RENDELT EL RENDKÍVÜLI SZÜNETET, 362 ÁLTALÁNOS ISKOLAI OSZTÁLYBAN (14 százalék) ÉS 27 ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN (1 százalék) DIGITÁLIS TANRENDET.

Magán- és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatók. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon

– hangsúlyozzák az oldalon, hozzátéve, hogy a védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védik. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el:

A HALASZTHATÓ MŰTÉTEKET FELFÜGGESZTETTÉK, BŐVÜLT AZ ELLÁTÁSBA BEVONT KÓRHÁZAK ÉS KORONAVÍRUSOS BETEGEK SZÁMÁRA FENNTARTOTT KÓRHÁZI ÁGYAK SZÁMA.

A kormány több fronton is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz, és kihirdette azt a rendeletet, amely egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott vakcinák és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

Illusztráció: Átló Koronamonitor

Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni vakcinával.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Hozzátették: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

(Borítókép:  Koronavírusteszthez vesz mintát az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársa az OMSZ Pók utcai szűrőbuszánál Óbudán 2020. november 13-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)  • Hírek
  • Hírek