Müller Cecília: Jövő év elején állhat rendelkezésre nagyobb mennyiségű vakcina

Képernyőfotó 2020-11-23 - 11.42.38
2020.11.23. 00:00

Ma kezdődik az önkéntes és ingyenes célzott tesztelés az országban. Hétfőtől péntekig közel kétszázezer szűrésre kerülhet sor. Az adatokat nem értékelik napi rendszerességgel, a tapasztalatokról átfogó értékelést vélhetően a jövő hét folyamán adnak – kezdte az operatív törzs hétfői tájékoztatóját Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára.

Pénteken már megkezdődött a szociális gondozók tesztelése, az óvónőké, pedagógusoké és egészségügyi dolgozóké pedig ma, hétfőn indult – tette hozzá Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki azt is elmondta, hogy antigénalapú szűrésről van szó, amely esetében a mintavételi eszköz kicsit más, mint a PCR-tesztnél. Az eszközt orron át kell bevezetni a garatig, ami így végigmegy a felső légúti szakaszon. A módszer a vírus fehérjéjének kimutatásán alapszik – ismertette a tisztifőorvos.

A cél, hogy megállapítsák, itthon is jellemző-e az a tendencia, amiről már vannak külföldi adatok. Ezek szerint egy-másfél százalék körüli azoknak a száma, akik teljesen tünetmentesek, mégis pozitív tesztet produkálnak. 

Az eljárásrendet mindenkinek be kell tartania, aki részt vesz az ingyenes szűrésben – szögezte le Müller Cecília.

Arról is beszámolt, hogy már napok óta a százas nagyságrendet tartja az elhunytak száma. A kórházakban sok beteget ápolnak, azonban Európában és itthon valamelyest csökken az emelkedés mértéke.

Több oltóanyag van az utolsó fázisban, egyszerre többféle hatásmechanizmusú és többféle technológiával elkészült vakcina kerülhet forgalomba – ismertette a tisztifőorvos. Azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy jövő év elején nagyobb mennyiségben áll majd rendelkezésre az oltóanyag.

A tisztifőorvos kiemelte: továbbra is kapható az influenza elleni védőoltás, annak ellenére, hogy sok hír kering arról, hogy már több helyen elfogyott. Mint mondta, 74 százalékát oltották el a felnőttnek számára készült oltóanyagnak abból a mennyiségből, amit első alkalommal szállítottak ki. De azóta újabb szállítás történt. Müller Cecília hozzátette: a fővárosban a legnagyobb a kereslet az influenza elleni vakcina iránt.

Az operatív törzs tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely szerint a mai naptól este hét és másnap reggel hét óra között díjfizetés nélkül lehet igénybe venni a P+R parkolókat, parkológarázsokat.

A rendőrség az ellenőrzések során azt tapasztalta, még mindig vannak olyan üzletek, amelyek megszegik a korlátozásokat.

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: Képernyőkép / M1)