Eszméletlen mennyiségű veszélyes hulladékot visznek el a nemzeti parkokból

2020.11.25. 10:44

Eddig a Tisztítsuk meg az országot! program első ütemében vállalt területek közel felét sikerült megtisztítaniuk a nemzeti parkoknak: 75 helyszínről mintegy 3200 köbméternyi illegálisan lerakott szemetet szállíttattak el – adta hírül az Agrárminisztérium. Az első ütemben összesen 155 helyszínen tervezik felszámolni a hulladékhegyeket, és a parkok gondoskodnak a hulladék megfelelő kezeléséről is. A tárca közleménye szerint az eddigi tapasztalatok alapján háztartási, építési-bontási, veszélyes és zöld hulladékot egyaránt találnak ezeken a helyszíneken.

kiskunsági szemét
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság csak a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területről – ahol a fokozottan védett,1 millió forint eszmei értékű délvidéki földikutya legnépesebb populációja él –

 majdnem 1500 köbméter építési-bontási hulladékot és kommunális szemetet szállíttatott el.

Az igazgatóság emellett az elmúlt napokban megtisztította a Fehér-tó melletti védett Kis-puszta gyepét, ahol az utóbbi időben már legeltetni sem lehetett biztonságosan a sok szeméttől, valamint felszámolták a hulladékot a Beretzk Péter kilátó környékén és a Sirály tanösvényen is.

A Bodrog partján 4 kilométer hosszan takarították ki az árteret az Aggtelei Nemzeti Park Igazgatóság emberei. A szelektíven gyűjtött, zömében üveg és műanyag hulladékkal összesen 1820 darab szemeteszsákot töltöttek meg.

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság már 21 kijelölt helyszínen végzett a munkákkal, köztük olyan népszerű kirándulóhelyet tisztítottak meg az eldobált szeméttől, mint a Zselici Tájvédelmi Körzetben található Fekete harkály tanösvény. Az illegális lerakóknál találtak sittet, kommunális hulladékot, de akkumulátort, műszaki eszközöket és autógumit is.

Az igazgatóságok sorompók és térfigyelő kamerák telepítésével próbálják megakadályozni a szemét folyamatos újratermelődését.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság két területre már ki is helyezett sorompót, egy helyszínt vadkerítéssel vettek körbe, a napokban 10 vadkamerát telepítenek ki a már megtisztított területekre.

Hasonló beruházásokkal az összes nemzeti park igyekszik a jövőben megóvni a védett területeket a szemetelőktől – hívta fel a figyelmet a szaktárca. 

Emlékeztetnek arra is, hogy a Tisztítsuk meg az Országot! program keretében 2022-ig összesen négy ütemben tisztítják meg a közforgalmú területeket. Az első ütemben állami szereplők, köztük a nemzeti park igazgatóságok is részt vesznek. A védett természeti területek hulladékmentesítése Mezőcsáton kezdődött, a munkák azóta folyamatosan zajlanak. A programnak köszönhetően egyebek mellett Ordacsehiben több mint 700 köbméter hulladéktól sikerült megszabadítani azt a területet, ahol a közeljövőben felépülhet a térség természeti és kulturális értékeit bemutató Berek Világa Látogatóközpont.