Müller Cecília: Veszélyben a dohányosok, minél többet szellőztessünk!

2020-11-26 13 37 33-Facebook.png
2020.11.26. 13:47 Módosítva: 2020.11.26. 14:08

Csütörtökre 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 192 047 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma – mondta az országos tisztifőorvos, Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4229 főre emelkedett. A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. Az aktív fertőzöttek 21 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. Kórházban 7537 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó

Csaknem megduplázódott a napi új fertőzöttek száma

115 újabb áldozata van Magyarországon a koronavírusnak.

Müller Cecília megítélése szerint kiválóan működnek az antigéntesztek. Beszámolt róla, hogy van egy kiugrás a mai adatokban, de a közeljövőben is lehetnek hasonló napok, hiszen folyamatos adatszolgáltatást kérnek, és az adatok már nagyon sok forrásból érkeznek az adatkezelő központba. A tisztifőorvos az antigéntesztektől elmondta, hogy tegnap 13 578 ilyen gyorsszűrést végeztek el, amelyek a gyanús esetek diagnosztikája céljából történtek, nagyrészt háziorvosi kérésre.

Arról is szót ejtett, hogy a dohányosok körében nagyobb a szövődmény kialakulásának a lehetősége, illetve beszélt arról is, hogy zárt helyeken minél többet szellőztessünk. Müller Cecília felhívta a figyelmet:

A dohányzás és az e-cigaretta is fogékonyabbá teszi az embereket arra, hogy elkapják a koronavírust, és a betegség lefolyása is súlyosabb, szövődmények alakulhatnak ki náluk. Az aeroszolcseppekben utazhat is a vírus, így azok is veszélyeztetettebbek, akik egy fertőzött dohányzó közelében vannak. Az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is ugyanúgy szövődményeket okozhat. Fontos a beltéri levegő minőségére is figyelni, minél gyakrabban cserélni kell, a szellőztetés ugyanis csökkenti a fertőzés kockázatát.

Folyamatosan zajlanak a tesztelések, a visszajelzések pedig pozitívak – mondta a tájékoztatón György István, a Miniszterelnökség területi igazgatásáért felelős államtitkára. Közölte: az egészségügyi és szociális intézmények célzott tesztelésének első köre holnap véget ér. Több mint ezer tesztelőcsapat felkeresi az intézményeket, bölcsődéket, óvodákat és általános iskolákat. Az adatok feldolgozása időbe telik, ugyanis óriási adatmennyiségről van szó, így 

jövő hét elején számol be az eredményekről az operatív törzs.

Az elsődleges cél az emberek védelme és az egészségük megőrzése – hangsúlyozta György István. Felhívta a figyelmet, hogy a tesztelés ingyenes és önkéntes. Közölte: a tesztelők, köztük kétezer egyetemi hallgató, maszkot, pajzsot és köpenyt is kapnak, teljes biztonságban végezhetik a munkájukat. Felidézte, hogy az egyik megyében történt egy olyan eset, hogy

két hallgató arra való hivatkozással, hogy a védőfelszerelések nem megfelelők, nem akartak részt venni a tesztelésben.

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőri intézkedésekről elmondta: az elmúlt 24 órában 664 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés hiánya miatt. Hatvan személyt figyelmeztettek, 518-ra viszont helyszíni bírságot szabtak ki, míg 38 személy ellen szabálysértési feljelentést tettek. A tömegközlekedési eszközökön 15, a bevásárlóközpontokban 33 személy ellen intézkedtek. Két vendéglátó üzletet zártak be: a VIII. kerületben egy fodrászatot, az V. kerületben pedig egy bisztrót ellenőriztek. Mindkét helyen rosszul viselték maszkot az ott dolgozók: előbbit egy hétre, utóbbit 30 napra záratta be a rendőrség. Az alezredes hozzátette: 259 személy szegte meg a kijárási tilalmat, és az elmúlt napon 8517-en kerültek házi karanténba.

(Borítókép: Müller Cecília a mai sajtótájékoztatón. Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook)