Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Lengyel elismerést kapott Varga Judit

2020.11.29. 19:06

Varga Judit igazságügyi miniszter kapta Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű díjat, amelyet a varsói Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet adományoz – írja az MTI. 

Az ünnepségen a díjazott méltatásakor kiemelték

a politikus kiállását a közép-európai értékekért.

Az online rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Gliński lengyel miniszterelnök-helyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter is.

A köszöntőbeszédben kiemelték: Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport számára aktuális problémák,

elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén.

Hozzátették továbbá, hogy Varga Judit – a nemzeti szuverenitás jegyében folytatott politika híveként – „sosem tévesztette szem elől Lengyelországot és a lengyel–magyar barátságot”.

Varga Judit felszólalásában hangsúlyozta: Wacław Felczak történészprofesszor a magyarok számára az a példakép, aki a 20. század viszontagságos történelmének kihívásaira „egyszerre adott bátor, emberséges és példaértékű választ”. A lengyel–magyar barátságnak ez a „legendás apostola” egyben közép-európai polgár is volt, aki szembeszállt mind a fasiszta, mind a kommunista rendszerekkel – tette hozzá.   • Vennék
  • Hírek