Ecstasy a hátizsákban

Hatizsak mdma cimlapkep 1280x727
2020.12.04. 14:59
A hírek szerint a belga rendőrség a múlt pénteki brüsszeli csoportos szexpartiról távozó Szájer József hátizsákjában ecstasy tablettát talált. A magyar politikus, aki azóta lemondott EP-képviselői mandátumáról, tagadta a drogbirtoklást. Mi várható az ügyben? Meddig él a mentelmi jog? Kiszabható-e rá büntetés?

Mint ismeretes, kedden a belga sajtó írta meg, hogy múlt péntek este csoportos szexpartit tartottak egy brüsszeli ház első emeleti lakásában, ahol körülbelül huszonöten vettek részt, főként férfiak. A rendőrség oszlatta fel a rendezvényt, amely nem felelt meg a belga járványügyi szabályoknak. Brüsszeli ügyészségi közlések szerint Szájer József, a Fidesz EP-képviselője az ereszcsatornán leereszkedve menekült az orgia helyszínéről, amikor igazoltatták. Miután nem voltak nála a személyi okmányai, ezért hazakísérték, ahol diplomata-útlevéllel igazolta magát.

„Az nem az enyém”

A rendőrség szerint a magyar politikusnál egy szem ecstasy tablettát találtak.

Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették meg. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém

– írta Szájer keddi közleményében.

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál szerdán arról számolt be, hogy a szexparti résztvevőire fejenként 250 eurós bírságot szabtak ki, mivel megsértették a helyi járványügyi szabályokat. Szájer az ezzel kapcsolatos felelősségét elismerte:

Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom.

Ami a politikusnál talált ecstasy tablettát illeti, a brüsszeli ügyészség sajtószóvivője, Sarah Durant az Azonnali hírportál érdeklődésére kedden megerősítette, hogy Szájer József ellen nemcsak a járványügyi szabályok megsértése, de kábítószer illegális birtoklása miatt is vádat terveznek emelni.

A szavazásig él a mentelmi jog

A szóvivő óvatos fogalmazása érthető. Az EP-képviselőket ugyanis védi a mentelmi jog. Ahogy arról már korábban részletesen írtunk, az Európai Parlament eljárási szabályzata határozza meg, hogyan lehet felfüggeszteni egy képviselő mentelmi jogát. Sarah Durant is hangsúlyozta:

CSAK AKKOR EMELHETNEK VÁDAT, HA HIVATALOS ÉRTESÍTÉST KAPNAK AZ EURÓPAI PARLAMENTTŐL, HOGY A KONKRÉT ÜGYBEN NINCS MENTELMI JOGA A POLITIKUSNAK.

Szájer vasárnap, két nappal az ügy kipattanása előtt jelentette be, hogy december 31-i hatállyal lemond európai parlamenti képviselői tisztségéről. Felmerül a kérdés, mennyiben érinti a lemondás az ellene folytatott eljárást. Nos, a belga hatóság december 31-e után sem léphet kedvére, mivel az eljárás a képviselő mandátuma alatti ügyet érint. Következésképp: az Európai Parlamentnek akkor is döntenie kell Szájer mentelmi jogáról, ha a szavazást csak jövőre tartják.

Mi az ecstasy?

Az ecstasy (és nem extasy, ahogy helytelenül sok helyütt írják) úgynevezett partidrog, egy fehér por, amelyet tabletta vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon. Tudományos nevén: metilén-dioxmetil amfetamin (MDMA), ami egy szintetikus, hallucinogén stimulálószer. Egy 100 mg-os tablettában 75 mg MDMA van.

Hatása egy órán belül jelentkezik, és körülbelül 4-6 óráig tart. A szer használata során erősen emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, kiszárad a száj, a szervezet sok vizet veszít, előfordul szédülés és verejtékezés is. Jellemző a boldogságérzés, a minden rendben van érzése, oldódnak a gátlások, az egyén könnyebben belemegy olyan dolgokba, amikbe más körülmények között nem menne. A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot, depressziót érezhetnek, de akár halált is okozhat nagy mennyiségű fogyasztása.

Bizonyítási nehézségek

A mentelmi jog esetleges felfüggesztése után a belga hatóságoknak bizonyítaniuk kell, hogy a hátizsákban talált ecstasy tabletta ténylegesen Szájeré volt-e, hiszen a kábítószer birtoklását a közleményében határozottan tagadta:

A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról, hogy ki és miképp helyezte el, nincs tudomásom.

Bizonyítás esetén viszont egy szem ecstasy tabletta birtoklása is bűncselekménynek minősül.

A belga jog szerint három hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztés és 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő bírság szabható ki drogbirtoklásért. Ugyanakkor egyetlen tabletta birtoklásáért ritkán szoktak büntetést kiszabni Belgiumban.

A magyar Büntető törvénykönyv (Btk.) 178. § (6) bekezdése szerint, aki kábítószert fogyaszt, illetve csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából megszerez vagy tart, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Btk. büntethetőséget megszüntető okról is rendelkezik, ha az elkövető a kábítószert saját használatra birtokolja és részt vesz az úgynevezett elterelésen:

180. § (1) Nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.

(Borítókép: ppi / Index)