A legnépszerűbb kínai oltóanyag 86 százalékos hatékonyságú

2020.12.23. 11:52
Már ötféle koronavírus elleni vakcina tart a tesztidőszak vége felé Kínában, a Sinopharm egyik oltóanyagát jóval több mint egymillió ember meg is kapta – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

A kínai Sinofarm más módszerrel dolgozik, mint az eddig engedélyezett nyugati gyártók, ugyanis oltóanyaga inaktivált – azaz az emberi szervezetben szaporodásra alkalmatlan – vírust tartalmaz. Ezek a szervezet saját immunreakcióját kiváltva alakítják ki a védettséget. 

Az oltóanyag hatékonysága a hírek szerint 80-90 százalék közt van. A közmédia információi szerint a cég két vakcinát is fejlesztett, mindkettő a klinikai tesztelések harmadik fázisában van. Ezt jórészt külföldön végzik, de már Kínában is sokaknak beadták egy nyáron indított sürgősségi program részeként.

Olyan emberek kaphatják meg a tesztelés alatt álló oltóanyagokat, akiknél a fertőzés veszélye munkájuk miatt magasabb, például az egészségügyi dolgozók vagy a határőrök. A programot télen bővítik, kikötői munkások is megkaphatják a vakcinát, akik külföldről érkező csomagokkal kerülnek kapcsolatba.

Bár a kínai vállalat még nem adott tájékoztatást a klinikai tesztek harmadik fázisának részleteiről, azokból az országokból, ahol a vakcinát tesztelték, már vannak adatok.

Az Egyesült Arab Emírségek közölte, hogy a náluk folytatott tesztelés alatt 

86 százalékos hatékonyságot figyeltek meg, valamint azt, hogy a védettség eléréséhez két dózisra van szükség.

Egyiptomban mintegy háromezer ember kapta meg a vakcinát, esetükben súlyos mellékhatásokat nem tapasztaltak, csak enyhébbeket, mint láz, az oltás helyén kialakuló bőrpír vagy köhögés.

Kínában novemberig már mintegy egymillió embert oltottak be, és súlyos mellékhatásokat itt sem tapasztaltak. Már hatvanezer olyan kínai járt a súlyosan fertőzött területeken, ahol az öt kínai fejlesztésű oltóanyag valamelyikével oltottak, és egyiküknél sem fedeztek fel azóta kialakult koronavírus-fertőzést – mondta a közmédia kínai tudósítója.

Előnyt jelent a kínai vakcinánál, hogy szállításához 2–6 Celsius-fok közti hőmérsékletre van szükség, ez a Pfizer-féle amerikai oltóanyagnál mínusz 70 Celsius-fok. A Sinopharm múlt héten kezdte meg a belföldi szállítási folyamatok tesztelését, hogy felkészüljenek a zavartalan ellátás biztosítására, ha megkapják a piacra bocsátáshoz szükséges engedélyt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön