Novák Katalin: a kereszténydemokraták nem önmagáért a hatalomért küzdenek

2020.12.24. 08:51

Egy valóban konzervatív, kereszténydemokrata politikai közösség az igazságnak igyekszik többséget szerezni, nem pedig önmagáért a hatalomért küzd – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. 

A miniszter kifejtette: ez az esztendő „még azokat is megpróbálta”, akiket közvetlenül elkerült a koronavírus-fertőzés, akik nem nélkülöznek, nem veszítették el a munkájukat, és biztonságos környezetben, szerető közösségben élnek.

Év végére a legtöbb ember egyébként is elfárad, megpihenne egy kicsit. Idén ez még inkább így van

– vélekedett.

Novák Katalin ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy Magyarországon már évek óta tart a családok, a gyermekek melletti elköteleződés erősödése, visszatért az emberekbe a remény, ami gyermekvállalásra ösztönzi őket.

„Meggyőződésem, hogy mindez nem független az állami támogatásoktól” – jelentette ki a miniszter, kifejtve, hogy 220 000 családnak segített a családvédelmi akcióterv, amelyen belül a babaváró támogatás volt a legnépszerűbb elem. 

A miniszter továbbá jelezte azt is, hogy

Januártól bővül az otthonteremtési támogatások köre.

A cél nemcsak a gyermekvállalás, hanem a gyermeknevelés körülményeinek a javítása is. Az egyedülálló szülők elismerést és segítséget érdemelnek, mivel nekik „kettő helyett kell teljesíteniük” – vélekedett a miniszter.

Felidézte, hogy a nyugdíjasok februárban megkapják a tizenharmadik havi nyugdíj első, egyheti részét. Ehhez minden évben hozzátesznek egyhetit, így 2024-re visszaépítik a tizenharmadik havi nyugdíjat, „amit annak idején a baloldal elvett”, valamint megőrzik a nyugdíjprémiumot is – jelentette ki.

Novák Katalin továbbá arról is beszélt, hogy véleménye szerint

Magyarország a jól védekező államok közé tartozik.

„A világon sehol sem tudják komoly áldozatok nélkül átvészelni a koronavírus-járványt” – mondta. 

A miniszter az interjúban e tekintetben valamelyest odaszúrt politikai ellenfeleinek, ugyanis a járvány elleni védekezésről, valamint a személyét a közelmúltban ért támadásokról beszélve elmondta, hogy a baloldaliak gyakran élnek a hangulatkeltés eszközeivel. 

Ahogy a járvány elleni védekezésben, úgy itt is a békétlenség a baloldal érdeke, így mindent megtesz azért, hogy szítsa az indulatokat, nem kímélve a másik emberi méltóságát, családját, magánéletét sem

– fogalmazott.

A miniszter a Fideszről is beszélt az interjúban, kifejtve, hogy „Magyarország legerősebb politikai közösségének vezetésében részt venni izgalmas feladat”. Kitért az Európai Néppárton belül meglévő konfliktusokra is, és elmondta, hogy „évek óta terítéken van a kérdés”, hogy pártcsaládot váltsanak-e Európában.  Egy valóban konzervatív, kereszténydemokrata politikai közösség az igazságnak igyekszik többséget szerezni, nem önmagáért a hatalomért küzd, ezt az alapelvet azonban mintha egyre többen elfelejtenék – vélekedett a miniszter.