Kétmillió magyar kaphat Pfizer-oltást

DBZOL20201227012
2020.12.28. 16:33 Módosítva: 2020.12.28. 17:05
Különleges ládában tíz napig, hűtőben öt napig bírja az oltóanyag, amit interneten vagy patikában nem, csak az állami oltópontokon lehet megkapni.

Miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bizottság is engedélyt adott, a Pfizer és a BioNTech oltóanyaga lett az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező Covid–19 elleni oltóanyag az Európai Unióban. 

A jelenlegi előrejelzések alapján arra számít a gyártó, hogy 2020-ban globálisan akár 50 millió, 2021-ben pedig akár 1,3 milliárd adag vakcinát tud előállítani. A világon hétfőig mintegy hárommillióan kaptak valamilyen koronavírus elleni oltást.

Mi az a komirnati?

A Pfizer/BioNTech vakcinája a Comirnaty nevet kapta. A Comirnaty egy úgynevezett mRNS-vakcina. Ez azt jelenti, hogy amíg  hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS-vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket. Ez a fehérje a koronavírus felszínén helyezkedik el és felelős az emberi sejtekben a fertőzés kialakulásáért. A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben, többek között például a Covid–19 tüskefehérjére jellemző antitestek termelődését.

Az mRNS-vakcina kidolgozása egyébként Karikó Katalin biokémikus nevéhez köthető, aki egyben a BioNTech alelnökeis

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója áttörésként értékelte, hogy a fejlesztés bejelentése után alig 280 nappal megérkezhetett Magyarországra a koronavírus elleni oltóanyag.

Elosztás, kiszállítás, szárazjeges ládák

A globális egészségügyi válsághelyzet megoldása érdekében jelenleg a teljes vakcinakészletet a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, amelyek legalább 2021 végéig érvényben lesznek.

Az Európai Bizottság korábbi bejelentése értelmében minden EU-tagállam, így Magyarország is 2020. december 26-án kapta meg az első vakcinaadagot. Ez egységesen, minden tagállamban két hőszigetelt szállítóládányi oltóanyag (9750 adag). További szállítások a december 28-i héten várhatóak.

A vakcina minőségének biztosítása érdekében különleges tervezésű, hőszigetelt szállítóládákat fejlesztett ki a Pfizer, amelyekben szárazjég segítségével hosszabb ideig biztosíthatják az ajánlott szállítási körülményeket (–90 ºC és –60 ºC között). A hőszigetelt szállítóláda, ha nem nyitják ki, ezt a hőmérsékletet 10 napig tudja tartani, ez lehetővé teszi a világ minden országába  történő szállítást. Felengedés után az oltóanyag hűtőgépben legfeljebb öt napig tárolható.

A különleges láda szállítása nem igényel különleges járművet. A Pfizer mindenütt maga szervezi meg az oltóanyag kiszállítását, amelyhez itthon a UPS biztosít logisztikai hátteret.

Zsigmond Krisztina a cég vakcinaüzletág-fejlesztője elmondta, hogy az ÁNTSZ által, az EMMI-vel egyetértésben kijelölt oltópontokon a kórházparancsnokság adja az oltóanyag biztosítását. Az oltáshoz egyébként 

SEM AZ INTERNETEN, SEM PATIKÁKBAN NEM LEHET HOZZÁJUTNI,

csak az állam által kijelölt oltópontokon. Akit beoltanak, oltási kártyát kap, amin feltüntetik, hogy mikor kell visszatérnie a második szúrásért.

Zsigmond Krisztina elmondta továbbá, hogy 2020 folyamán körülbelül 80 ezer adagot szállítanak Magyarországra, amely 40 ezer beoltott személyt jelent. A 2020–2021-es évben összesen 4,4 millió oltóanyag szállítását kötötték le.

Hat hét alatt a mutáns vírusra lehet oltás

Dr. Fabó Tibor a Pfizer orvosigazgatója, hogy a klinikai tesztfázisban részt vevő jelentkezők egyik fele placebót, a másik fele az mRNS-oltást kapta. Azok közül, akik placebót kaptak 193-an fertőződtek a koronavírussal, míg a vizsgált oltóanyagot kapók közül nyolcan, így jött ki, hogy az oltás 95 százalékos védelmet nyújt.

A klinikai tesztek résztvevőinek egészségi állapotát két évig követik. A tesztekben csak 16 év fölöttiek vettek részt, ezért fiatalabbaknak nem ajánlják az oltást, amíg a 12-16 éves korosztály tesztelése le nem zárul.

A Nagy-Britanniában nemrég felbukkant új vírusváltozattal kapcsolatos kérdésre válaszolva Vereckei Péter elmondta, a BioNTech elnöke úgy nyilatkozott, hogy a vakcina jelenleg 17 vírustörzs ellen nyújt védelmet és azt nem kell módosítani. De amennyiben szükségessé válik hat hét alatt tudnak olyan oltóanyagot előállítani a 17 változat mellett egy potenciális újabb ellen is védelmet ad.

Dr. Fabó Tibor elmondta, hogy az allergiás reakciók kivizsgálása folyamatban van és az oltást nem ajánlják olyannak, akinek bármilyen korábbi oltásra allergiás reakciója volt, vagy a vakcina bármilyen összetevőjével kapcsolatos allergiája ismert. A klinikai tesztek során pár napig tartó enyhe mellékhatásokat tapasztaltak, 

többnyire az oltás helyének bepirosodását és fejfájást jelentették.

Az orvosigazgató kiemelte, hogy a 95 százalékos védettség az első oltást követő 28. napon alakul ki. Hogy a védettség mennyi ideig tart, az a következő hónapok során fog kiderülni.

(Borítókép: A koronavírus elleni oltóanyag a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)