Operatív törzs: hamarosan bővül az oltópontok száma

2020-12-28 11 30 41-M1 élő   MédiaKlikk.png
2020.12.28. 11:45

Az operatív törzs karácsonyi hétvégét követő első tájékoztatója a december 23. és 27. közötti rendőri intézkedések ismertetésével kezdődött. 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, tisztifőorvos a lassan csillapodó második járványhullám friss hétfő reggeli adatainak ismertetése mellett – amelyekről itt írtunk bővebben – arról beszélt, hogy

a hétvégén megérkezett Pfizer-BioNTech vakcinával eddig 1094 egészségügyi dolgozót oltottak be. 

Jelenleg öt oltóponton zajlik a védőoltások beadása, de a következő hetekben érkező újabb szállítmányokkal 20 fölé bővül majd az oltópontok száma is. Eddig különösebb mellékhatásokat az oltás beadása után nem tapasztaltak a szakemberek. 

Arra biztatjuk az egészségügyi dolgozókat, hogy éljenek a védőoltás nyújtotta védelem lehetőségével – hangsúlyozta Galgóczi. 

Közölte azt is, hogy 2021 első felében várhatóan több gyártó vakcinája is megkaphatja az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, így hamarosan a magyarok immunizálása is többféle oltóanyaggal gyorsulhat fel.

Emlékezetett arra, hogy 17,5 millió oltóanyagot kötött le több gyártónál – a Moderna mellett az AstraZeneca, a Novavax, a Janssen készülő vakcinájából is – a magyar kormány, de vizsgálják az orosz és a kínai oltóanyag hatásosságát is. 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az is regisztráljon a védőoltásra, aki már átesett a fertőzésen. A vakcina beadása előtt az adott orvos dönt a védőoltás beadhatóságáról, ám azt nem befolyásolja, ha valaki evett vagy ivott előtte. A nyájimmunitás eléréséhez 60 százalékos átoltottsági szintet kell elérni. 

(Borítókép: képernyőkép / M1)