Először önkénteseknek adják be az orosz vakcinát Magyarországon, utána jöhet az engedély

2020.12.29. 19:27

A klinikai kutatás szabályai szerint a hétfőn Magyarországra érkezett orosz vakcinát először 3000 önként jelentkezőnek fogják beadni, és ha a teszt során náluk nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, a magyar hatóságok akkor engedélyezhetik a Szputnyik V általános használatát – értesült az ATV Híradója.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy megérkezett Magyarországra mintegy 6000 ampullányi Szputnyik V koronavírus elleni vakcina. A szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba vitték, itt a magyar szakemberek dönthetnek az oltóanyag felhasználásáról.

A miniszter hozzátette, Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, amelynek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat.

Az ATV Híradójának kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt válaszolta, hogy hétfő délután hatezer ampulla, vagyis 3000 ember oltására alkalmas mennyiségű védőoltás érkezett Oroszországból Magyarországra.

Ezzel folytatódik az a tudományos együttműködés, amely lehetőséget kínál arra, hogy a magyar hatóságok egy újabb vakcinát vizsgáljanak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bármelyik vakcina használatát engedélyezheti Magyarországon, és nincs szükség az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyére.