Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Koronavírus: több mint a duplájára emelkedett az új fertőzöttek száma

D  VG20210102006
2021.01.06. 09:17

2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett – derül ki a kormányzati tájékoztató oldal legfrissebb statisztikájából.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 179 541 fő, az aktív fertőzöttek száma 142 029 főre csökkent. 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

Egy nappal korábban 870 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 103, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Hétfőn 5760 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 394-en voltak lélegeztetőgépen.

December 26-a óta folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok Magyarországra. Már 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása.

Az oltópontokon közvetlenül is be tudnak jelentkezni az egészségügyi dolgozók a koronavírus elleni védőoltásra. A kormányzati tájékoztató oldalon térképpel, címmel, telefonszámmal és online elérhetőséggel, valamint a bejelentkezési idősáv megjelölésével tették közzé az oltópontok adatait.

Az oltást minden egészségügyi tevékenységet végző személy megkaphatja, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban. Az egészségügyi dolgozók körébe az alábbi személyek tartoznak:

  • orvos
  • asszisztens, szakasszisztens
  • ápoló személyzet
  • népegészségügyi szakember
  • orvostanhallgató
  • egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  • védőnő
  • egyéb, egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  • gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek.

Kedden egyébként újabb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra, ezzel újabb 39 ezer fő oltása vált lehetővé. Eddig több mint 78 ezer fő oltására elegendő vakcina érkezett, és már több mint 15 ezer egészségügyi dolgozó megkapta az oltást.

(Borítókép: Koronavírusteszthez vesz mintát egy iskolai dolgozótól a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron a mentőállomás mellett kihelyezett konténernél 2021. január 2-án. Fotó: Varga György / MTI)