Szlávik János: Lehet, hogy soha nem szabadulunk meg a koronavírustól

2021.01.06. 09:13

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa úgy véli, hogy hosszú távon kell számolnunk a koronavírussal. Szlávik János a Blikknek adott interjúban elmondta, lehet, hogy soha nem szabadulunk meg a járványtól.

Utoljára egy évszázaddal ezelőtt a spanyolnátha miatt került olyan helyzetbe a világ, mint 2020-ban. Most biztosan nem lesz újabb száz évünk a következő járványig.

A főorvos ugyanakkor bízik benne, hogy az első negyedévben, ha mindenki számára elérhető lesz a koronavírus elleni vakcina, a lakosság 60-70 százaléka beoltatja magát. Hangsúlyozta, hogy mindegyik forgalomba kerülő vakcina biztonságos, az esetleges mellékhatásokról pedig azt mondta, hogy egyik sem lehet olyan rossz, mint maga a betegség, legfeljebb izomfájdalmat vagy hőemelkedést okozhat egy napra.

Minden oltásnak lehetnek mellékhatásai, egymillióból egy esetben akár súlyos is. De mi ez ahhoz képest, hogy a vírus milliókat ölt meg nem egész egy év alatt?

– tette fel a kérdést a főorvos, aki szerint nagy kampányt kellene indítani, hogy ne féljenek a vakcinától az emberek. Úgy vélekedett, hogy tavaszra látni fogják, hogy Olaszországban, Amerikában és a világ más részein is működik. Szlávik János arról is beszélt, hogy saját kórházának bizonyos szempontból jót tett a járvány.

Az infektológus hiányszakma volt eddig, semmi nem vonzotta ide a fiatalokat, leépültek az osztályok is. Mostantól talán másképp lesz.

Tavasszal csak néhány kórházat jelöltek ki a koronavírus-fertőzöttek kezelésére, most 79 helyen ápolják és gyógyítják a súlyosan fertőzötteket. Szlávik emlékeztetett, hogy 1986-ban, amikor megjelent Magyarországon az AIDS, ugyanúgy egy ismeretlen, titokzatos kórokozó szedte világszerte milliószám az áldozatait, de mégsem bénította meg az egész társadalmat. 2002-ben a SARS nagyon hasonló volt, de elég volt lezárni azt a területet, ahol felbukkant a vírus. Azután az Egészségügyi Világszervezet pár éve jelezte, hogy baj lesz, Távol-Keletről érkezni fog egy pandémia, amit állatról emberre terjedő vírus okoz. A madárinfluenza azért is volt nagyon veszélyes, mert ha valamelyik törzse úgy mutálódik, hogy képes lesz emberről emberre terjedni, akár százszázalékos halálozást okozhat, figyelmeztetett az infektológus, aki szerint a koronavírussal ez másképp van.

A Coviddal tulajdonképp szerencsénk van, sokan meg sem betegszenek, akik pedig igen, azok többsége felgyógyul.

Szlávik János úgy vélekedett, hogy a legtöbben érzik a felelősséget és vigyáznak egymásra. Azzal, hogy elmaradtak a karácsonyi céges bulik és a szilveszteri rendezvények, a főorvos nem tart attól, hogy az új évben megugrana az esetszám.