Bernát, Felícia
EUR 383,98 Ft
USD 363,78 Ft
8 °C
30 °C

Trump ellen-Twittert fontolgat, mert mindenhonnan letiltották

000 8YF2HW
2021.01.09. 15:19

Fordulóponthoz érkezett a Twitter és Donald Trump háborúskodása, miután pénteken a cég bejelentette: határozatlan időre kitiltják a leköszönő amerikai elnököt a „madaras oldalról”. 

A mikroblog-szolgáltató Trump több posztját is kifogásolta, amelyek szerintük 

sértik a Twitter erőszak dicsőítésének tilalmáról szóló alapelveit. 

Trump tweetjeiben méltatta híveit, akiknek szerinte a jövőben is hatalmas hangjuk lesz. Posztolta mindezt azután, hogy támogatói szerdán behatoltak a Capitoliumba, a szövetségi törvényhozás épületében történt zavargás pedig négy halálos áldozatot követelt. 

A Twitter felhasználási feltételei szerint ha egy felfüggesztett fiók tulajdonosa új fiókot nyit, azt a fiókot automatikusan felfüggesztik, szóval Donald Trumpot gyakorlatilag

örökre kitiltották.

A mikroblog-szolgáltatót évek óta szólítják fel arra, hogy lépjen, és törölje a felületéről Donald Trumpot, a többi között azért, mert elnökként többször szította a hangulatot, és fenyegetőzött erőszakkal, legutóbb például a 2020. május 25-én rendőri intézkedés közben megölt fekete férfi, George Floyd halála után indult tüntetéshullám alatt is.

Egy platformon a Momentum és Trump fia

A távozó elnök egyik fia, Donald Trump Jr. azonban teljes tébolynak nevezte a Twitteren apja kitiltását, valamint bejegyzésében azt írta:

Az orwelli 1984-ben élünk. Amerikában megszűnt létezni a szólásszabadság.

A cég döntésének hazai kritikusa is akadt, Kádár Barnabás, a Momentum alapítója Facebook-bejegyzésében egy „nagyon veszélyes csúszós lejtőnek és kettős mércének” nevezte ezt, szerinte ugyanis akkor azokat a vezetőket is ki kellene tiltani a közösségi oldalakról, akik egyes csoportok elnyomását, kiirtását propagálják.

Ha nem tudjuk demokratikus közösségként szabályozni ezeket a cégeket, akkor egy eszméletlen veszélyes 20-as évek elé nézünk!

Új véleménybuborékok jöhetnek?

Hazánkban is egyre gyakoribb, hogy a közösségi médiumok kitiltanak politikai szereplőket a platformjaikról. Tavaly októberben a Mi Hazánk Mozgalom került kispadra a Facebookon. A több mint 80 ezer követővel rendelkező közösségi oldalt azért kapcsolta le a Facebook, mert a cég állítása szerint több alkalommal is megsértették a közösségi oldal alapelveit. 

Nem ez volt az első eset, hogy a párt szembement a Facebook moderátoraival, akik a tavalyi európai parlamenti választás kampányában Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének oldalát is törölték. 

A Mi Hazánk politikusai ezért „nemzetbiztonsági kockázatnak” nevezték a Facebookot, valamint bejelentették, pert indítanak az IT-óriás ellen. 

A jelenségnek azonban más hatásai is lehetnek középtávon, ha ugyanis megsűrűsödik a népszerű, jelentős követőtáborral rendelkező közéleti szereplők cenzúrázása, akkor könnyen elképzelhető, hogy a jövőben

alternatív közösségi oldalakat, fórumokat alakítanak majd ki a mainstream platformokkal szemben.

 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek