Müller Cecília: Nálunk is kimutatták a brit mutáns vírust

2021-01-13 11 56 38-M1 élő   MédiaKlikk.png
2021.01.13. 12:12 Módosítva: 2021.01.13. 12:47

Az elmúlt napon három betegnél azonosították a brit koronavírus-variánst. Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerüli el a mutáns vírus, nagyon fontos, hogy kövessük a változásokat, és tudjuk, hogy ez a variáns sokkal gyorsabban, úgy 50-70 százalékkal gyorsabban terjed, mint a korábbi változat – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos beszámolt róla, hogy az elmúlt napon 1358 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 4870 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen. Kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségükben egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

A járvány legfiatalabb áldozata kedden egy 32 éves férfi volt, akinek alapbetegségeként kóros elhízást jelöltek. Egy 44 éves férfinak nem ismert az alapbetegsége, ahogy két másik, 46 éves elhunyt férfinak sem. Egy 47 éves nő cukorbeteg volt, egy 47 éves férfi pedig daganatos megbetegedéssel küzdött – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon.

A tisztifőorvos elmondta, hogy az oltakozás folyik, minden csoport oltását tervezik, kizárólag a vakcina mennyisége szab határt a beadásnak. Január 12-től már kétféle vakcinával folytatják az oltást, hiszen megérkezett a Moderna-vakcina is.

Kedd estig eloltottuk az összes vakcinát, január 18-án elkezdődik a második oltás beadása, miután eltelt a két oltás közötti három hét

− emelte ki Müller Cecília, hozzátéve: akik be vannak oltva, azokra is vonatkoznak a szabályok, ugyanis a védettség mindkét adagot követő egy hét után alakul ki. A tisztifőorvos ezután emelte ki, hogy hazánkban is megjelent a brit mutáns vírus, az elmúlt napon három betegnél azonosították az angol vírusvariánst.

Tudjuk róla, hogy rendkívül gyors terjedésre képes, megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb az eddigi koronavírusénál. Egy rendkívül változékony vírusról van szó, de úgy tudni, hogy a vakcina védelmet nyújt a mutánsok ellen is

− hangsúlyozta a tisztifőorvos. Müller Cecília szerint az adatok nem adnak okot a lazításra, úgy véli, 

még hosszú ideig kell maszkot hordanunk.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a tájékoztatón elmondta: túl vagyunk a legnagyobb idősotthonok oltási kampányán. Az előző hét végéig hétezer oltást adtak be, a tegnap érkezett Moderna-vakcinákból további 3600 embert oltanak be.

Senki ne lepődjön meg azon, hogy a Pfizer és a Moderna oltásai között nem ugyanannyi idő telik el: a Pfizer két oltása között 21 napot, a Moderna oltásai között 28 napnak kell eltelnie

− mondta az államtitkár, hozzátéve: folytatják a célcsoportos tesztelést, január 16-án és január 17-én 8 és 16 óra között 120 helyszínen tesztelik a szociális dolgozókat, valamint a gyermekvédelemben dolgozókat. 

(Borítókép: képernyőkép / M1)

Csákó Ibolya rendőr alezredes, az ORFK kiemelt főreferense elmondta, hogy a bűnözők számára jó lehetőség a vakcina, 

interneten adják el a hamis oltóanyagokat.

A rendőrségre több bejelentés érkezett, hogy álprofillal, a vakcinagyártók nevében kínálnak kiszámíthatatlan hatású és ártalmas hatóanyagú védőoltásokat.

Rászoktunk az internetes vásárlásra, ezt a bűnözők kihasználják. A védőoltásokat ne az internetről rendeljük. Magyarországon a rendőrség figyeli az internetes felületeket, egyelőre nincs információ arról, hogy itthon bárki vásárolt volna a hamis vakcinából. Ezeket csak az oltóközpontokba szerezzük be

− figyelmeztetett az alezredes, hozzátéve: a vakcinákkal kapcsolatos egyéb eszközöket is kínálnak a csalók, például hűtőszekrényeket, amelyben tárolni lehet a „hozzáférhető vakcinákat”.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy

  • maszkviselés miatt 184 embert vontak felelősségre, ebből 58 helyszíni bírság született,
  • a kijárási tilalmat 311 ember szegte meg az elmúlt napon,
  • hatósági házi karantént 10 473 esetben ellenőriztek, mobilon 2876 ember ellenőrizhető.