A modellváltás ellen tiltakoznak a pécsi egyetemisták

2021.01.14. 13:19

#freeSZFE mintájára, a pécsi egyetemisták is létrehoztak egy közösségi oldalt a Free PTE-t, amelyen úgy definiálják magukat:

A PTE olyan tanulóinak összefogása, akik kiállnak a szabad felsőoktatás mellett és elutasítják az alapítványi fenntartású intézményi modell kialakítását. #FreePTE

Ezen az oldalon tették közzé azt a levelet is, amelyet az egyetem vezetése Miseta Attila rektor, és Decsi István kancellár aláírásával küldött a hallgatóknak, amelyben az alapítványi formára való átállással kapcsolatos fejleményeket közölték. A levélben ez áll:

Tisztelt Egyetemi Polgár!
Amint az a sajtóból ismert, több magyarországi felsőoktatási intézmény (Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem) is kifejezte azon szándékát, hogy csatlakozni kíván az úgynevezett „modellváltó intézményekhez”, vagyis nyitott az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményi modell kialakítására. A mai napon a Pécsi Tudományegyetem vezetése és a dékáni kar tájékozódó megbeszélést folytatott dr. Bódis József államtitkár úrral, a Pécsi Tudományegyetem a modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról. Az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról. Erről tájékoztatni fogják a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Pécsi Tudományegyetem polgárait is. A döntés megszületéséig további nyilatkozatot a Pécsi Tudományegyetem nem kíván tenni.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a napokban egyeztetett a négy orvos- és egészségtudományi egyetem vezetőivel a modellváltás lehetőségéről. 

Az eddig nyolc intézményben bevezetett, valamint az Országgyűlés döntése alapján további két intézményben bevezetendő struktúraváltás előnye, hogy a rugalmasabb működési kereteknek köszönhetően a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülhetnek, a munkaerőpiacon is értékesebb tudást sajátíthatnak el

– közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel. A felsőoktatásért felelős miniszter ennek érdekében munkamegbeszélésen ismertette egy esetleges közfeladatot ellátó közérdekű alapítványi átadás lehetséges forgatókönyveit a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel.

A pécsi diákok a Free PTE oldalon erre a hírre így reagáltak:

Ma reggel a Pécsi Tudományegyetem diákjai is megkapták azt a tájékoztatót, amiben az alapítványi formára való átállással...

Közzétette: Free PTE – 2021. január 13., szerda