Szijjártó Péter szerint botrányos az uniós oltásbeszerzés

2021.01.14. 11:23

Az Európai Bizottság botrányosan lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozásokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter azt mondta, a tavalyi évet jellemző problémák nem tűntek el idén sem, sőt az esztendő elején – a várakozásokkal ellentétben – elmaradt az „eufória”.

Mindenki azt várta a brüsszeli hitegetés alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban (EU) hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani

– hangsúlyozta. Hozzátette, ez elmaradt, miközben az Európai Unió határain túl, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Izraelben „viharos sebességgel” zajlik az emberek beoltása.

Szijjártó Péter szerint az Európai Unió által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az Unióba jut el a leglassabban.

Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat – mint minket is –, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni.

A miniszter szerint ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal „valamifajta” vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány megállapodott a kínai vakcinák vásárlásáról.