A Magyarországon tanuló külföldi diákokat kikészíti a karantén

2021.01.20. 06:54 Módosítva: 2021.01.20. 06:54

A Magyarországon tanuló külföldi diákokat is megviselte a koronavírus-járvány miatti elzártság, de az online oktatást jónak tartja a többségük – írja szerdai számában a Népszava a Tempus Közalapítvány kutatását idézve.

gettyimages-1230660496-594x594
Fotó: Getty Images Hungary

Az alapítvány már nyáron felmérte, hogy a Magyarországra érkező hallgatók életét és tanulmányait hogyan érintették a tavaly márciusban kezdődött korlátozások, valamint az átállás a távoktatásra.

A hallgatók 65 százaléka számolt be a karantén ideje alatti szorongásról és stresszről,

amit az is erősíthetett, hogy mintegy 61 százalékuknak a hazautazással kapcsolatos terveiket is el kellett vetnie. A diákok felét az elzártság és az egyedüllét is megviselte, 20 százalékuk pedig előítéletességgel, diszkriminációval is találkozott.

A mintegy nyolcezer hallgató megkérdezésével készült felmérés válaszadóinak 63 százaléka szerint a járvány meghatározóan befolyásolta tanulmányaikat. A diákok

  • 40 százaléka jelezte, hogy növekedett a tanulásra fordított idő a távoktatás ideje alatt,
  • 25 százalékuk viszont kevesebb időt tudott fordítani tanulmányaira.

Utóbbiban nagy szerepe volt például annak, hogy az időbeosztás tervezése nehézséget okozott karantén idején, de a tanulásra szánt hely megfelelő kialakítása, az önálló tanulás, valamint a motiváció, a figyelem fenntartása is többeknek nehézséget okozott.

Az egyetemek oktatási, tanulmányi támogatását – például online tananyagokkal – a hallgatók 88 százaléka jónak találta, ugyanakkor néhány fontos szolgáltatás, mint a pszichológiai vagy a nyelvi támogatás, szerintük kevés intézménynél jelent meg kielégítően.