Kásler Miklós elárulta, mennyit szánnak béremlésre idén

2021.01.27. 18:25

Az idén összesen 96,1 milliárd forintot fordít a kormány az alapellátásban dolgozó több mint 18 ezer orvos és szakdolgozó bérének emelésére – közölte Facebook-oldalán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. 

Szerinte ezzel az érintettek jövedelme a szakellátásban részt vevőkével azonos szintre emelkedik.

A szakdolgozói kamara elnöke, Balogh Zoltán egyébként az Indexnek tavaly év végén adott interjújában 50 százalékos béremelést sürgetett 2021-re, valamint a pótlékok emelését is annak érdekében, hogy megálljon a szakképzett ápolók elvándorlása a magánszektor, de leginkább más országok felé. 

Megjegyezte, hogy a kormány által támogatott, a praxisközösségek létrehozásáról és fejlesztéséről szóló előterjesztés részletszabályai értelmében a háziorvosok és a fogorvosok jövedelme igazodni fog az orvosbéremelés során elfogadott szakorvosi bértáblához. Hozzátette: a kormány ösztönözni kívánja a háziorvosokat és fogorvosokat a praxisközösségbe történő belépésre a magas színvonalú ellátás biztosítása érdekében.

A miniszter által említett praxisközösségek létrehozásával kapcsolatos ösztönzőkról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tett említést a 2021. január 21-i Kormányinfón. A tárcavezető szerint három kategóriába sorolják a háziorvosoknak – valamint az állami ellátásban részt vevő fogorvosoknak – járó béremelések mértékét, attól függően, hogy milyen formában vállalnak praxisközösséget: 

  • aki a legszorosabban együttműködik, az a teljes béremelést megkapja,
  • aki lazább közösséget vállal, az az emelés 80 százalékát kapja meg,
  • aki pedig nem vállal praxisközösséget, az a 30 százalékát.

Gulyás Gergely akkor 100 milliárdos nagyságrendűre tette az intézkedés költségvetési hatását, Kásler Miklós mostani bejelentése csak kismértékben tér el ettől.