Végstádiumban a vendéglátóipar
További Belföld cikkek
- Megérkezett a havazás, baleseteket és fennakadásokat okozott az utakon
- Uszály ütközött a Margit híd lábának, több hajóban is kárt tett
- Orbán Viktor: A békéről beszélni Európában olyan volt, mintha ördögöt idéznél
- Kemény üzenetet küldött David Pressmannek lehetséges utódja: Hagyd abba ezt az ostobaságot
- Parázs vita alakult ki Magyar Péter és Fülöp Attila között
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke az Index kérdésére úgy foglalta össze a vendéglátóipar jelenlegi helyzetét, hogy
a szakma gyakorlatilag végső stádiumban van, kimerültek a tartalékok, a munkahelymegtartó támogatás most már kevésnek bizonyul arra, hogy a cégeket életben tartsa.
Szerinte a helyzet súlyosságát mutatja az az engedetlenségi kezdeményezés, amelyben a korlátozások feloldása nélkül is többen kinyitnák az éttermeket. Ezt az ipartestület nem támogatja:
nem lehet jogszabályellenes módon felhívni magunkra a figyelmet, nagyon veszélyes lehet, erőszakos cselekményeket gerjeszthet ez a kezdeményezés, főleg, ha tömegessé válik.
Az MVI elnöke úgy látja, enyhíteni kell a feszültséget, de ebben az államnak is felelőssége van, és jelentősebb szerepet kell vállalnia. A már megítélt támogatásokat minél előbb el kell juttatni a jogosultaknak, most nagyon lassan megy ez a folyamat a bonyolult és felhalmozódott adminisztráció miatt.
Nehéz lehet a nyitás
Kovács szerint a cégek újraindításához biztos, hogy támogatásra lesz szükség, mert fel kell tölteni a raktárakat, újra fel kell venni az embereket és fizetni a bérleti díjakat, amelyekből sok helyen kedvezményt adtak a bérbeadók.
Nagy segítség lehetne, és az iparág fehérítését is szolgálná, ha a cégek a 2019-es nyereségük felét megkapnák támogatásként, bizonyos feltételekkel. Ezzel életben tarthatnák az arra érdemes vállalkozásokat
– ismertette lapunkkal az egyik lehetséges megoldást.
Nem lesz szükség ennyi cégre
Ha a járványhelyzet engedi és valamilyen szintű nyitás történik, biztos, hogy nem lesz szükség annyi vállalkozásra, mint a járvány előtt. Mert egyszerűen nem lesz annyi vendég.
A turizmus helyreállása beláthatatlanul messze van, várhatóan a magyar fogyasztók költési kedve sem lesz hirtelen a korábbi szinten, jobban tarthatnak a jövőtől, és valószínűleg óvatosabbak is lesznek.
Egy nagyobb fellendülés várható a nyitás után, mint például tavaly nyáron, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan megtelik minden étterem. Kovács szerint ezzel olyan helyzet alakulhat ki, amelyben nagyobb a kínálat, mint a kereslet, ez pedig több vendéglátóegység működését veszélybe sodorhatja.
Mikor nyithatnak?
A korlátozott vendégszám és az egymástól megfelelő távolságra helyezett asztalok koncepciója most is működőképes lehet.
Nem mehet minden ugyanúgy tovább, mint 2019-ben. Az elővigyázatosságról nem szabad lemondani, a járvány továbbra is velünk van. Úgy gondolom, hogy a jó idő beálltával és a megfelelő átoltottság mellett március-április magasságában szükség lehet valamilyen nagyon óvatos, biztonságos nyitásra - első lépésben a teraszokon – , gazdasági és mentális okokból is
– vélekedik az ipartestület vezetője.