Rabbik keveredtek szexbotrányba, cáfol a Mazsihisz

2021.01.29. 10:56

Az Ynet izraeli hírportál tett közzé egy internetes beszélgetést, amely szerint egy magyar rabbi azután is próbált elcsábítani egy 18 évnél fiatalabb lányt, hogy tudomást szerzett az életkoráról. A lap egy felvételt is közzétett, amelyet a rabbi a lánynak küldött magáról: ezen vélhetően az egyházi ember meztelen felsőteste látható – szemlézi a Blikk.

A lap két vallási vezető viselt dolgáról is írt részletesen. Egyikük, egy észak-magyarországi város rabbija a vádak szerint nagy természetű férfi lehetett, mivel állítólag több olyan nővel is intim kapcsolatot folytatott, akik fel akarták venni a zsidó vallást.

Az áttéréshez szükséges, megszokott elvárások mellé a testi örömszerzés is felkerült, amit a nők – felismerve, hogy a betérésük csak így lehet sikeres – meg is tettek a vallási vezetővel.

Olaj volt a tűzre, hogy nyilvánosságra került a rabbi és az egyik áttért asszony férje közötti levelezés, amiben a vezető elismerte, hogy viszonyt folytatott a nővel, és elnézést kért a férjtől.

A napvilágot látott részletek annak a belháborúnak a nyomán kerülhettek felszínre, amely a Mazsihisznél dúl a szervezet vezetése és egy belső kisebbség között.

Fájdalmas folyamat indult meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz), de ennek a végére kell járnunk

– nyilatkozta Róna Tamás, aki vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. Mint mondta, az igazság kiderítése és nyilvánosságra hozatala a magyarországi zsidóság hosszú távú érdeke.

A rendőrség jelenleg nem folytat eljárást az ügyben.

A Mazsihisz viszont arról tájékoztatta az Indexet, hogy szerintük lejáratás folyik ellenük:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fél éve sajnos egy összehangolt támadássorozat közepette teszi a dolgát. Ez részben a nyilvánosság előtt zajló folyamat, amelynek forgatókönyve újra és újra ugyanaz: egy névtelen revolverhonlap hamis információkkal gyalázza a szervezetet, mocskolja vezetőit, rabbijait, munkatársait, kiszivárogtatja belső anyagainkat, majd ez így kreált álhíreket átemeli egy ellenérdekeltű zsidó szervezet médiája, ahonnan valóságként, forráskritika nélkül veszi át a magyar sajtó és a nemzetközi zsidó média egy része. A megrágalmazottak közül többen megtették a szükséges jogi lépéseket: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, a nyomozás már több esetben megindult. Szervezetünk belső rendje garantálja a bejelentések objektív kivizsgálásának lehetőségeit. Amennyiben bárki bizonyítékokkal támasztja alá a híreszteléseket, akkor a Mazsihisz ügyvezető igazgatója késlekedés nélkül vizsgálatot rendel el. A névtelen és bizonyítékok nélküli bejelentések azonban önmagukban nem alapozhatnak meg vizsgálatot. Magyarország XX. századi történelmében a névtelen bejelentések kezelése sok egyéni, családi, vagy közösségi tragédiát okozott. Mi tanultunk ebből.