A Pesti Hírlap tulajdonosa üdvözli a Kúria döntését

2021.01.29. 13:38

A sajtószabadság védelme jegyében született a Kúria szerdai döntése Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa szerint. A rendelet értelmében ideiglenes intézkedésként tiltja a fővárosi önkormányzat ingyenes, közterületi lapterjesztésre vonatkozó rendeletének alkalmazását, ami a Pesti Hírlapot és a Metropolt érintette volna − írta a Magyar Nemzet.

Újságtulajdonosként megnyugtató dolog látni, bírói döntés igazolja, hogy a rendszer védi a sajtószabadságot

− nyilatkozta a lapnak Milkovics Pál, aki arra is kitért, hogy lapjának jelenleg is van terjesztési engedélye, ám a cég ügyvédei még tanulmányozzák, hogy ehhez jogilag hogyan viszonyul a Kúria határozata. A rendelet érintett bekezdése szerint akkor lehet közterületen ingyenesen terjeszteni sajtóterméket, ha annak négy oldalán a fővárosi önkormányzat, illetve intézményei tehetik közzé az általuk meghatározott közérdekű információkat ellenszolgáltatás nélkül.

Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) elnöke szerint a legfelsőbb bírói fórum döntése azt mutatja, hogy a szakmai problémák mellett jogi akadályai is vannak a fővárosi rendeletnek, amely magántulajdonban lévő lapokban helyezné el egy önkormányzat saját, átpolitizált közleményeit.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke úgy vélekedett: egyedül az adott lapot kiadó magáncég üzleti érdeke sérül(het), erről szól a közbenső döntés, de ez nem médiajogi vagy médiaszakmai kérdés.

A rendeletet a Budapest Főváros Kormányhivatala jogszerűtlennek találta, és felszólította a fővárosi közgyűlést annak módosítására, ezután pert indítottak a Kúrián a rendelet ellen.

A szerdai ideiglenes határozat az ügy eldöntéséig tart, amire kilencven napja van a Kúriának.