Visszavonta álláshirdetését a leleményes kocsmáros

DMARC20190820027
2021.01.31. 06:18
Biliárdasztal-, kertipadteherbírás- és sörcsaptesztelő munkakörbe keresett jelentkezőket egy debreceni kisvállalkozó, aki a vendégek alkalmazotti bejelentésével megtalálta a járványügyi szigor kiskapuját. Nagyot szólt az álláshirdetés, de az ötlet túl merész volt, ezért törvénytisztelő állampolgárként békésebb megoldáson gondolkodik, és csak elvitelre árusítaná szeszkészletét.

Antal Lajos, a Lagúna Presszó tulajdonosának mesterterve ez volt: ha a vendéget felveszi alkalmi munkavállalói kiskönyvvel, akkor ő mint dolgozó tartózkodhat a kocsmában. A debreceni presszó állásajánlatára Zalaegerszegről is jelentkeztek önéletrajzzal, de Antal Lajos belátta, hogy bár az ötlet jó, mégis más megoldást kellene választania, hogy befizesse a villanyszámlát. Antal Lajos három hónapja tartja zárva kocsmáját. Jelenleg pedagógiai asszisztens felesége fizetéséből élnek négyen, a két gyerekkel együtt. Tele lett a hócipője, üres volt a pénztárcája, gondolt egyet, és posztolt egy akkorát, hogy az egész ország felfigyelt rá: 

...kétségeim támadtak. Vajon minden berendezés működik-e még? Jó a hűtő? És a sörcsapoló? És fontolgatom, hogy jó pár alkalmazottat felveszek tesztelésre. Nyitott pozíciók: biliárdasztal-tesztelő, 6-8 fő; hűtőhatékonyság-tesztelő, 10-12 fő; sörcsapoló-tesztelő hűtésre, 8-10 fő; sörcsapoló-tesztelő szén-dioxid-tartalomra, 10-12 fő. Kertipadteherbírás-tesztelő, ami összeköthető egyéb dolgok tesztelésével, 30–40 fő.

Az embereket napi bejelentéssel alkalmazták volna a stresszes munkára. Persze a „védőitalokért” azért kellett volna fizetniük, de a kocsmai működést szimuláló projekt nagyban fokozta volna a felhasználói élményt a hivatalos újranyitás előtt.  

Antal Lajos
Antal Lajos
Fotó: Laguna Presszo / Facebook

Mekkora volt az érdeklődés a munkára?

– Igazából nagyon nagy, csak a realitása nulla – mondta az Indexnek Antal Lajos, a Laguna Presszó tulajdonosa. – Pestről, Zalaegerszegről, Székesfehérvárról, mindenhonnan jelentkeznek az emberek, de nyilván ez a távolság miatt sem működhet. Nekem egy nagyon kis kocsmám van. Valójában úgy kell elképzelni, mint egy falusi sörözőt. Van 20-30 törzsvendégem, akik hasonlóak hozzám, egyik napról a másikra élő kisvállalkozók vagy kisnyugdíjasok. Nem merik megkockáztatni azt, hogy őket megbüntessék. Nem is akarják ezt a hajcihőt felvállalni. Tehát valóságalapja ennek semmi.

Ez egyfajta frappáns segélykiáltás próbált lenni?

Én már nem tudom befizetni a villanyszámlámat két hónapja. Gyakorlatilag a szakadék szélén vagyunk, a feleségem fizetéséből élünk, aztán nézünk itt egymásra, hogy az otthon tanuló gyerekeknek miből fizetjük ki az internetszámláját.

Kapcsolódó

Rákóczi Ferenc: Ezt a helyzetet frontális őszinteséggel lehet kezelni

A műsorvezető szűkölve, fél lábon, de a végsőkig kitart, hogy újranyithassa éttermét.

Mit gondol az önkényes boltnyitási kezdeményezésről?

Elindult az országos nyitás oldala, ami mögé, úgy látom, hogy odaálltak a különböző pártok. Én ezt nem fogom támogatni, mert én egy törvénytisztelő ember vagyok, és jogszabálykövető magatartást szeretnék tanúsítani. Ezért találtam ki ezt a sörcsaptesztelő munkakört, hogy ha ezt a jogszabályok engedik, akkor csináljuk így. Nyilván ez a valóságban nem fog működni, de valahogy működnöm kell, valami bevételből élnünk kellene. Azt fogom csinálni, hogy a kocsmát beszüntetem, és italboltként talán ki fogok nyitni.

Elvitelre?

Csakis. Sem kimérve, sem semmiféleképpen. Dobozos sör és palackozott bor. Ez a jogszabálykövető magatartás, és nyugodtan szeretnék aludni.

És ez működni fog?

Nézze! Szombat estére tele lett a hócipőm, a pénztárcám meg üres. Mondom, valamit csinálnom kell. Én ezt kiírtam, azóta be kellett, hogy lássam, ez nem nagyon fog működni. Mindenesetre az én vendégköröm, aki a boltomat látogatta, nem fogja felvállalni azt, hogy esetleg őt is megbüntessék. Igazából egy figyelemfelkeltésnek szántam.

Ez abszolút sikerült...

Azt látom. Inkább az italboltot választom, mert az a célom, hogy legalább a villanyszámlát ki tudjam fizetni. Ez nagyon fontos. Nem lehet azt mondani az áramszolgáltatónak, hogy kis türelmet kérek. November 11-e óta zárva vagyunk. Nem csak mi, hanem a teljes vendéglátós szakma. Meg kell nézni a statisztikai adatokat, hogy november 11-től január 10-ig a fertőzési számok csak növekedtek. És nem a vendéglátóipar miatt, hiszen mi zárva voltunk.

Kapcsolódó

Betelt a pohár a hazai vendéglátósoknál

Vállalják az önkényes nyitás következményeit, a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket.

(Borítókép:  Sört csapolnak a Magyar ízek utcájában a budapesti Lánchíd utcában 2019. augusztus 20-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)