Rákóczi Ferenc: Ezt a helyzetet frontális őszinteséggel lehet kezelni

Rákóczi4 face korhely123918271 3853236411372088 83227558086176
2021.01.26. 16:50
Rákóczi Ferenc igazságtalannak érzi, hogy miközben a vendéglátósok azt várják, mikorra oltják át az országot és csitul a járvány, aközben a nekik megígért bértámogatást nem kapták meg a kormánytól. A műsorvezető csak legális nyitásban gondolkodik, de már egyre türelmetlenebbül várja a korlátozások feloldását.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója után az a kevés remény is szertefoszlott, hogy a vendéglátósok megpróbálnak kinyitni, vagy hogy bármit el lehet érni a közös kiállással – nyilatkozta Rákóczi Ferenc műsorvezető és étterem-tulajdonos az Indexnek. – Most már egyre nyilvánvalóbb, hogy nem. Az hangzott el, hogy amíg nincs átoltottság, addig nyitás sincs.

– Nem érzem azt, hogy ha kétasztalonként leültetsz egy családot ebédelni, ez bármivel nagyobb fertőzésveszélyt jelentene, mint ha bemész a zöldségeshez, összefogdosol 38 darab almát, majd a 39.-et megveszed. Igazságtalannak érezzük. Ezt a helyzetet minden normális ember el tudná fogadni, ha nem azt látnánk nap mint nap, hogy egymás nyakába lihegnek az emberek különböző bevásárlóközpontokban, de ugyanez történik a metrón, buszon, villamoson is.

Nyilván senkinek nem akarunk rosszat, de ott van Hollandia példája, vagy más európai országé, ahol mindent bezártak. Csak élelmiszerboltba, gyógyszertárba és melózni mehetsz. Akkor azt lehet mondani, hogy a korlátozás mindenkit egyformán sújt. Vagy a másik megoldás, hogy a beígért támogatás pedig érkezzen meg. Az éttermesek legalább 80 százaléka még nem kapta meg a novemberben beígért félbér-támogatást.

Kapcsolódó

130 magyar vendéglátóhely kinyitna februárban

Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátósoktól, a vendéglátósok a beígért bértámogatásukat látnák már szívesen.

Kitartasz?

Szűkölve, fél lábon.

Van egy hétéves álmod, egy dolog, amit te építettél, a munkatársaiddal és a kollégáddal egyetemben. Elértetek valahová, és most két lehetőséged van: vagy belököd a Dunába, vagy megpróbálsz, amíg van miből, kitartani. És reménykedsz abban, hogy egyszer valami majdcsak történik. Én szerencsés helyzetben vagyok, nem ebből keresem a kenyerem, de 

Most képzeld el, hogy aki beleölt ebbe öt évet, tíz évet, húsz évet, és rengeteg pénzt, hogy ebből éljen. Ráadásul még a felesége és már a gyerek is erre tette fel az életét.

Vagy hogy embereknek adsz munkát, akikért felelsz. Mit mondasz nekik, amikor a szemedbe néznek, hogy főnök, itt dolgozunk már hat éve, mi van? Azt tudod mondani, hogy semmi nincs. Ott tartunk, hogy ha lehet nyitni, akkor várlak szeretettel, és megpróbálunk valamit csinálni.

Ezt a helyzetet csakis frontális őszinteséggel lehet kezelni, mert nem látjuk a jövőt. És még az sincs, hogy tartsunk ki még egy hónapig, vagy meddig, kettőig, háromig, ötig? Ráadásul nincs elég vakcina. Tegnap is kaptunk 36 ezret, hűha, ez még nagyon messze van az egymilliótól, ami az átoltottsághoz kell. És ha azt mondják, újranyithatunk, akkor sincs még garancia arra, hogy lesz vendég és lenne pénze étterembe menni, vagy hogy jön-e majd a turista, aki a budapesti vendéglátás egyik sarokköve volt. Annyira sok az étterem Budapesten, hogy a fővárosi közönség nem fogja tudni eltartani

– mondta Rákóczi Ferenc műsorvezető, a Korhely tulajdonosa.

Kapcsolódó

Betelt a pohár a hazai vendéglátósoknál

Vállalják az önkényes nyitás következményeit, a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket.

(Borítókép: Rákóczi Ferenc. Fotó: Szabó Bence / Korhely „faloda és daloda” / Facebook)   • Hírek
  • Személyi kölcsön