Több mint hetvenezer tajszám lehet érvénytelen

2021.02.03. 12:19

Több mint hetvenezer ember tajszáma lehet érvénytelen. Az érintettek fél éve nem fizették be a tételes járulékot, emiatt február közepén érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jelük, így nem jár majd nekik ingyenes állami egészségügyi ellátás – mondta a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Izer Norbert hangsúlyozta: a társadalombiztosítás mintegy tízmillió ember kockázatközössége, amelyben a törvény világosan megszabja, hogy kinek mennyit kell befizetnie. Ha valaki nem fizet járulékot, de ingyenesen igénybe veszi az állami egészségügyi ellátást, akkor igazságtalan helyzet áll elő.

Az államtitkár felhívta a figyelmet: ez az évtizedek óta fennálló állapot szűnik meg a napokban. Február 12-én fontos változás lép életbe: ha egy magánszemély az egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, és nem veheti ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatást, amíg nem fizet érte.

Izer Norbert kiemelte, hogy jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel, de ­február 12-ig még bárki leróhatja elmaradását vagy annak legalább egy részét, vagy jelezheti, hogy rossz anyagi helyzetben van. Ezzel elkerülhető a tajszám érvénytelenítése.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a törvény ingyenes állami egészségügyi ellátást garantál többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak.

Az államtitkár közölte, a koronavírus-járvány rendkívüli nyomás alá helyezte a teljes egészségügyi rendszert, éppen ezért vált különösen időszerűvé a társadalombiztosítási rendszer igazságosabbá tétele.

Izer Norbert szerint a hathavi tartozást felhalmozók is kivehetik még a részüket a rendszer fenntartásából, ki azzal, hogy befizeti a járulékot, ki azzal, hogy jelzi nehéz anyagi körülményeit, ki pedig azzal, hogy külföldi munkavégzés és külföldi adófizetés esetén kijelentkezik a magyar biztosítási rendszerből.