Gyermekek a dark web árnyékában

2021.02.09. 14:24

A becslések szerint a mindennapokban használt webes felületeknél ötszázszor nagyobb adathalom lapul a felszín alatt, csupa borzalmakkal és beteges vágyakkal teli tartalom. 

A Paul Street Youtube-csatorna fel is állított egy listát a leglátogatottabb dark web oldalakról, ezek sorrendben:

  1. gyermekpornográfia,
  2. állatkínzások,
  3. halott csecsemők, abortált magzatok,
  4. emberkísérletek,
  5. koporsóban fekvő halottakkal szelfizők képei.

Ezek után nem is kérdés, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk arra, hogy az internet egy jóval biztonságosabb hely legyen, elsősorban a gyerekek, a fiatalok számára. Magyarországon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat karolta fel az Európai Unió biztonságosabb internethasználatot célzó programját.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat programjának oktatói 2019-ben például:

  • több mint 30 000 felhasználóhoz jutottak el oktatásokon, foglalkozásokon, rendezvényeken keresztül,
  • 28 542 gyereket, továbbá 5714 tanárt, szülőt és döntéshozót is továbbképeztek,
  • 220 különböző budapesti és közel 100 vidéki helyszínen, 
  • összesen 1352 alkalommal.

Hátrányos helyzetű gyerekeket tudtunk oktatni, főleg lányokat, nemcsak az internetbiztonságra, hanem kódolásra is

– emelte ki a sikerek sorából Kurkó Zsuzsánna, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat projektkoordinátora. A gyermekmentőket a programban támogató Microsoft Magyarország marketingigazgatója, Csanak Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy az önmagukat különböző szexi ruhadarabokban fotózgató kislányok posztjaira sokszor meglett férfiak válaszolgatnak. 

A fiatalok szemét fel akarjuk nyitni, hogy mikor milyen fotókat tesznek ki az internetre, hogy hol adják meg a személyes adataikat, és hogy mikor kell kukikra rákattintani.

Mondanám, hogy ne tessék semmi rosszra gondolni, de itt épp arról van szó, hogy bizony nem árt még akkor is óvatosnak lenni, amikor valami ártatlannak vélt tartalmat töltünk fel a netre. Már csak azért sem, mert onnan a képek sohasem törlődnek. Mint ahogy a helyzetmegosztás sem célszerű, mert így azok is könnyen rátalálhatnak a kitárulkozó fiatalokra, akikkel nem szívesen találkoznának. 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat már másfél éve megállapodást írt alá a Belügyminisztériummal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal a gyerekeket veszélyeztető digitális tartalmak visszaszorításáról. Azóta külön oldalt működtetnek, ahol a felhasználók jelezhetik a káros és illegális tartalmakat. A hotline vonalon bejelentett esetekről értesítik a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni részlegét, amely így haladéktalanul fel tud lépni a bűncselekmények megakadályozására. 

Kapcsolódó

Biztonságos internet nap az Indexen

Ma egy teljes nap arról szól az Indexen, hogy a gyermekeinkkel együtt hogyan legyünk nagyobb biztonságban a neten.