Újabb 45 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra

2021.02.11. 13:13

Február 11-én, csütörtökön megérkezett hazánkba az AstraZeneca-vakcina második szállítmánya.

Az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag második szállítmánya 45 600 adagot tartalmaz, amely újabb 22 800 ember oltására elegendő.

A hatóságok döntése értelmében az AstraZeneca-vakcinával első körben a hatvan év alatti krónikus betegségben szenvedők oltását végzik Magyarországon.

Kapcsolódó

Megérkezett az AstraZeneca-vakcina

Az oltóanyagból több mint 40 ezer adagot kaptunk, több ezer dózis várható még a következő hetekben.

Az egy héten belül érkező két szállítmány összesen már több mint 43 ezer ember oltását teszi lehetővé, ami megfelel egy közepes magyar város (például Dunaújváros vagy Hódmezővásárhely) teljes lakosságának.

A magyar hatóságok döntése értelmében az AstraZeneca-vakcinával első körben a szív- és érrendszeri, tüdő- és vesebeteg, a magas vérnyomásban szenvedő, a daganatos és a transzplantált hatvan év alattiakat oltják be.

Kapcsolódó

Védelmébe vette a WHO az AstraZeneca vakcináját

Tette mindezt azután, hogy a dél-afrikai egészségügyi miniszter kételkedik az AstraZeneca-vakcina hatékonyságában.

Az első eredmények szerint az AstraZeneca-vakcina akár 67 százalékkal képes csökkenteni a vírus továbbadását is. Az oltóanyagot a szokványos betegellátási körülmények között is be lehet adni: normál hűtött körülmények (2–8 fok) között lehet tárolni, szállítani és kezelni a gyártást követően legalább hat hónapon keresztül.

Az Egyesült Királyságban folytatott klinikai vizsgálat részeredményei szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett koronavírus-vakcina hatékonysága 75 százalék az új, Európában terjedő brit típusú koronavírus-variáns által okozott betegséggel szemben.

Kapcsolódó

Gyorsítana a vakcinagyártáson az AstraZeneca

Szándéknyilatkozatot kötöttek a német IDT Biologikával a gyártási kapacitás bővítéséről.  • Hírek
  • Lakáshitel