A fiatalokkal kezdett oltási programnak is van előnye

2021.02.12. 15:37

Az idősek helyett inkább a fiatalokat kellene először beoltani – nyilatkozta az Euronewsnak Julian Tange, a Leicesteri Egyetem klinikai virológusa. 

Szerintem a fiatalok immunizálásával lehetne megvédeni az időseket. Hiszen ha a fiatalokban nem lesz nyoma a vírusnak, akkor az idősekre sem jelent majd ez veszélyt

– mondta a szakember.

A virológus kifejtette: ezáltal a gazdaság is hamarabb visszatérhetne a régi kerékvágásba, valamint az iskolák, egyetemek is kinyithatnának. 

Azért sorolná előbbre a fiatalokat,

mert nekik több társadalmi kapcsolatuk van, így jobban terjesztik a vírust.

„Ha immunizálni akarjuk az idősekre veszélyt jelentő forrásokat, akkor kiderül, hogy ez a forrás a gyerekek és a fiatal felnőttek körében van” – véli a szakértő.

A virológus az interjúban arról is beszélt, hogy a gyermekek közül szerinte elsősorban a hátrányos helyzetűek élik meg a legrosszabbul a karantén hónapjait. 

Azok a gyerekek, akik jó számítógépes háttérrel és jó internetes kapcsolattal rendelkeznek, ők jól vannak. Hozzá vannak szokva ugyanis a hálózati játékokhoz, a cseteléshez, nem úgy, mint a hátrányos helyzetben lévő gyerekek, akiknél nincs otthon több laptop, iPad.

– fejtette ki, hozzátéve: számukra ez nagyon idegen tapasztalatot jelent, és „akár traumát is okozhat majd nekik vagy a szüleiknek ez a helyzet”.