Müller Cecília: Közösségi terjedésnek indult a vírusmutáció

2021.02.15. 12:19
Majd két hónapos folyamatos csökkenést követően újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma Magyarországon – mondta az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hangsúlyozta, közösségi terjedésnek indult a vírusmutáció Magyarországon. Az oltási munkacsoport vezetője ugyanitt arról beszélt, hogy egy tömeges oltási héten több mint másfél millió, de akár kétmillió ember is beoltható.

Fontos:

  • Az oltóhelyeken nem lehet választani, mert egyelőre nem áll annyi vakcina rendelkezésre.
  • A negyedik körben elkezdődött múlt héten a hatvan év alatti krónikus betegek oltása is.
  • Négy oltóponton az orosz Szputnyik vakcinával kormegkötés nélkül oltanak.
  • A legidősebbek oltását továbbra is a Pfizer és a Szputnyik vakcinájával folytatják.
  • Várjuk az első kínai vakcinaszállítmányt.
  • Müller Cecília: Ismét emelkedik a fertőzöttek száma, közösségi terjedésnek indult a brit mutáns.

336 297 fő kapott oltást eddig Magyarországon, közülük 129 339 fő már a második oltását is megkapta – kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját hétfőn az oltási munkacsoport vezetője, György István. „Ütemesen haladunk az oltással” – szögezte le. 

Mint mondta, az elmúlt napokban a háziorvosok többsége már oltotta a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Hozzátette: emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik vakcinával).

Ezen a héten is folytatódik a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltása – tájékoztatott. 

György István rámutatott: az országba érkező vakcinák hétről hétre felhasználásra kerülnek, mindig erre alapozzák a következő heti oltási tervet. – A vakcinaszállításból rendelkezésre álló vakcinamennyiség jelenleg nem teszi lehetővé, hogy az oltóhelyeken többféle vakcinából lehessen választani, ugyanakkor a vakcinaszabadság kétszeresen is biztosított az állampolgárok számára, tehát nem kötelező, eldönthetik az emberek, hogy szeretnének oltást kapni, valamint arról is szabadon dönthetnek, hogy a kijelölt oltóhelyen elfogadják-e a felkínált vakcinát, vagy sem. „Arról mindenkit tájékoztatnak előzetesen, hogy milyen vakcinát, milyen típusú oltóanyagot kap” – tette hozzá.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult – mondta. 

Mint folytatta, a második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat, az intézmény vezetésénél jelezhetik szándékukat. Azokba az intézményekbe pedig, ahol a pandémiás helyzet eddig nem tette lehetővé az oltást, vissza fognak térni a szakemberek, hogy beadják az oltóanyagot. „A bentlakásos otthonokban Moderna- és Pfizer-vakcinák felhasználásával történik az oltás” – részletezte.

Screen Shot 2021-02-15 at 11.34 - M1 élő  MédiaKlikk (5)
Fotó: M1 / Médiaklikk

Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

2964 háziorvos 2 ampulla (Ez 12 fő oltásához elég) Pfizer-vakcinát kapott, 4 kijelölt budapesti kórházi oltóponton pedig a Szputnyik vakcinával kezdték oltani a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező időseket, akiket a fővárosi háziorvosok szerveznek meg az oltásra.

Negyedik körben, múlt héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. 2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudtak beoltani.

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérjük, hogy az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Négy ponton használják az orosz vakcinát, bizonyos kockázati krónikus betegségek esetén az előírások alapján nem adják – árulta el.

Ehhez minden orvos friss listát kap. Jó hír, hogy hétről hétre egyre több oltópontot és háziorvost tudnak bevonni az oltási programba. Bízunk benne, hogy egyre több vakcina jut a háziorvosoknak, mindenki, aki regisztrál, sorra fog kerülni – ismételte meg.

„A tömeges szakaszban akár hétezer oltási pont is lehet, és akár egyetlen hétvége alatt egymillió ember oltható be. Egy tömeges oltási héten több mint másfél millió, akár kétmillió ember is beoltható. A tömeges oltási kampányban levélben kapnak majd értesítést a jelentkezők” – húzta alá.

Müller Cecília: Ismét emelkedik a fertőzöttek száma, továbbra is zajlik a heroikus küzdelem

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent hírek alapján Európa-szerte súlyosbodik a járványhelyzet. 

HANGSÚLYOZTA: EZ ELSŐSORBAN A VÍRUSMUTÁNSOK TERJEDÉSÉNEK EREDMÉNYE.

Hozzátette: világszerte „heroikus küzdelem” zajlik a járvány megfékezése érdekében, ugyanezt teszi Magyarország is – mondta, majd emlékeztetett a legfrissebb járványügyi adatokra

Mintegy 23 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma Magyarországon az elmúlt héten – ismertette. 

Screen Shot 2021-02-15 at 12.01 - M1 élő  MédiaKlikk (4)
Fotó: M1 / Médiaklikk

Részletezte, hogy szinte konstansan ugyanolyan értéket mutat két hete a fertőzések száma hazánkban. Magyarországon eddig 69 esetben azonosították a brit variánst, további 35 esetben vizsgál még variánsokra mintákat az NNK. A tiszti főorvos szerint egy-két nap, és ezeknek a vizsgálatoknak is meglesz az eredménye, az viszont már most leszögezhető, hogy

Közösségi terjedésnek indult a vírusmutáció – mondta. 

Hozzátette: az ismertebb (brit, dél-afrikai, brazil) mutációtípusok mellett 7-8 további típust is leírtak már világszerte. 

Emlékeztetett továbbá arra is, hogy Magyarországon már ötféle védőoltást engedélyeztek a hatóságok. 

Kedden 550 000 SINOPHARM-VAKCINA ÉRKEZHET MEG, EZENFELÜL 10 0000 SZPUTNYIK V, VALAMINT 102 960 PFIZER-VAKCINA ÉRKEZIK még a héten – mondta. 

Elmondta továbbá, hogy a vakcinák különbözősége miatt kapnak az eltérő korcsoportban lévők másféle vakcinákat. 

Mindannyiunk számára fontos a hatásosság és a biztonságosság

– hangsúlyozta.

Szólt a kínai vakcináról is: minden gyártási tételt ellenőriz az NNK, csak aztán kerülhet oltási programba. 

AZ OLTÓANYAGBAN LÉVŐ ELÖLT, HATÁSTALANÍTOTT VÍRUS MÁR NEM TUD FERTŐZni – hangsúlyozta.

Elmondta továbbá, hogy azért is nagyon várják a Sinopharm-vakcinát, mivel egyszerűbb a tárolása és a szállítása az influenza vakcinákéhoz képest. Egyadagos fecskendőbe töltött készletek érkeznek információink szerint – mondta Müller Cecília.

Kizárólag akkor kell mérlegelnie az oltást beadó orvosnak, hogy melyik vakcinát alkalmazza, ha a páciens egészségügyi állapota, alapbetegségei ezt igénylik. Az orvosok más vakcinával kapcsolatos kéréseit, igényeit ilyen méltányossági esetekben kezelni fogjuk – ígérte Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos továbbá arra is kitért, hogy a gyártók a vakcinák kifejlesztését követően is figyelemmel követik a beoltott személyeket, és ezáltal tudnak meg többet arról, hogy meddig tart az oltóanyag hatása. Ezenfelül újabb és újabb korcsoportokon is tesztelik az oltásokat, gyermekeken és várandósokon is tesztelik már az oltóanyagot – emlékeztetett.

Fellépnek a kamugyógyszerek ellen 

Az újságírói kérdések alatt ismertették: a Békés Megyei Hírlap a koronavírus elleni „kamucsodaszerekre" kérdezett rá. Kiss Róbert elmondta: a hatóságok már több ilyen esetet is megvizsgáltak, amelyeknél hamis szereket árultak bizonyos online oldalak. 

A nyomozóink bűncselekmény megállapítása esetén büntetőeljárást indítanak a felelősségre vonás céljából.

– mondta. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy „csodaszerek” nem léteznek, védőoltáshoz pedig csak az állam révén lehet törvényesen hozzájutni.

Egyre több a rendőri intézkedés

Kiss Róbert alezredes ismertette: tegnap éjféltől kezdve újabb kötelezettségek léptek érvénybe a Romániába beutazókkal szemben. Bizonyos esetekben (max 24 órai tartózkodás, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása, az illető beoltása, a fertőzésen való korábbi átesés) ez elkerülhető. 

Emellett Szlovéniában is karanténkötelezettséget vezettek be, ezek nem vonatkoznak az ingázókra és azokra, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, és kellő idő eltelt ahhoz, hogy hasson az oltóanyag. A szlovén hatóságok ellenőrzik a szabályok végrehajtását, így mindenkit arra kérünk, hogy tartsa be a szabályokat – mondta. 

Kiss róbert ezt követően hangsúlyozta, HOGY AZ UTÓBBI HÉTVÉGÉN NAGYFOKÚ EMELKEDÉS LÁTHATÓ a rendőri intézkedések számában. 

Az alábbi intézkedésekről számolt be a sajtótájékoztatón:

  • Az elmúlt hétvégén a maszkviselés kötelezettségének elmulasztása miatt 377 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, így a járványügyi készültség kezdete óta eddig 24 933 intézkedést hajtottak végre.
  • Közülük a hatóságok 303 személlyel szemben intézkedtek amiatt, hogy a tízezer főnél nagyobb települések közterületein megszegték a maszkviselési kötelezettséget. 
  • Közlekedési eszközökön és várakozóhelyeken 5, üzletekben és bevásárlóközpontokban 69 személlyel szemben intézkedtek a járványvédelmi szabályok megszegése miatt.
  • Az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig összesen 827 ilyen esetben kellett eljárniuk a hatóságoknak tavaly november óta. Ebből az üzemeltető felelőssége 214 esetben volt megállapítható. 
  • A múlt hétvégén a vendéglátóhelyeken, üzletekben való tartózkodás tilalmának megszegése miatt 15 esetben kellett intézkedniük.
  • Ezek közül a budapesti Ferenc körúton egy állampolgári bejelentés alapján mentek ki egy vendéglátóhelyhez a rendőrök, ahol 25 fő tartózkodott. Többször is megkérdezték őket arról, hogy miért vannak ott, amire minden alkalommal eltérő válaszokat adtak, ezért szabálysértési feljelentést tettek ellenük. A rendőrség utóbb megállapította, hogy a helység jelenleg „Airbnb-rendszerben üzemel”, ezért a tulajdonossal szemben eljárást indítottak. 
  • Egy VII. kerületi, Akácfa utcai lakóházban 3 különböző lakásban tartottak házibulit, amelyen összesen 54 fő vett részt. Az első kerületi Hunyadi utcában pedig szintén lakossági bejelentést alapján egy 13 fős házibuli miatt intézkedtek a rendőrök. 
  • Ózdon pedig egy vendéglátó üzletet találtak nyitva, ahol 4 fő tartózkodott és fogyasztott alkoholt. Az üzletet 6 hónapra bezárták, a jelenlévőket szabálysértés miatt marasztalták el. 
  • 1511 embert marasztaltak el a kijárási és a közterületi gyülekezési tilalmak megszegése miatt az elmúlt hétvégén. Ebből 15 személy volt az, aki a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt szegte meg. Eddig összesen 38 344 esetben intézkedtek a rendőrök. 
  • A külföldiekre vonatkozó tranzitszabályok megsértése miatt a kijelölt közlekedési korridorokon 222 szabálysértés miatt intézkedtek a rendőrök a hétvégén, összesen 11 850 esetben kellett eljárniuk.
  • A házi karanténban lévő személyekkel szemben 27997 helyszíni ellenőrzést végeztek az elmúlt 24 órában. Tegnap óta 6498 házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 20 718-an vannak karanténban. 2135-en használják közülük az online ellenőrzésre kifejlesztett mobilalkalmazást.