Itt a magyar koronavírus-kalkulátor, egy évbe is telhet, hogy valaki megkapja az oltást

2021.02.16. 15:04

Egy magyar PhD hallgató kollégáival az Omni Calculator projekt részeként létrehozott egy koronavírus kalkulátort, amivel kiszámolta, hogy akár egy évbe is telhet, mire egy egészséges személy sorra kerül a jelenlegi oltási ütemmel. Pál Tibor a Veronai Egyetemen tanul jelenleg távoktatásban, és érdekelte, hogy mikor kaphatja meg az oltást és utazhat újra biztonságban külföldre. A kérdés az ismerősei körében is felmerült, ezért csapatával elkészítette a kalkulátort.

A szerkesztőségünknek eljuttatott levelében a hallgató egy példával szemlélteti, hogy akár egy 35 éves  védőoltásra regisztrált egészséges személy a jelenleg öt rendelkezésre álló vakcinafajták közül az első adagját akár egy évvel később kapja meg. 

Mint írja,

amennyiben az oltás üteme a február 15-i csúszóátlag mértékével folytatódik, az első vakcinát várhatóan csak 2023. február 18. és 2023. április 18. között kaphatja meg.

Az oldalt napi rendszerességgel frissítik a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Központi Statisztikai Hivatal adataival.