Megérkezett a kínai oltóanyag

2021.02.16. 07:11 Módosítva: 2021.02.16. 13:16

Megérkezett Budapestre az első szállítmány a kínai Sinopharm vakcinából – adta hírül a közszolgálati televízió. Menczer Tamás külügyi államtitkár szűkszavúan csak ennyit tett közzé Facebook-oldalán:

Megjött!

Szijjártó Péter kedden reggel Facebook-oldalán közzétett videójában arról számolt be, hogy a megbeszélteknél korábban és nagyobb mennyiségben érkezik a kínai oltóanyag Magyarországra. A külgazdasági és külügyminiszter akkor tette közzé posztját, amikor tizenkét óra repülés után megérkezett Jakartába. 

Akkor előre jelezte, hogy a 84 hűtőkonténeres, 550 ezer darab vakcina hamarosan megérkezik Budapestre. A kormány korábban félmillió vakcináról állapodott meg Pekinggel, amit február végére ígértek, de már kedden megérkezik a magyar fővárosba − derült ki a bejegyzésből.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról tájékoztatott előzetesen, hogy az érkező 550 ezer kínai oltóanyag 275 ezer embernek nyújthat rövidesen védettséget.

Nemzeti Népegészségügyi Központ által valamennyi gyártási tétel esetében elvégzett, úgynevezett felszabadító vizsgálatot követően immár nagy mennyiségben áll majd rendelkezésre hagyományos, bevált technológiával készült vakcina is

– közölte a miniszter. Hozzátette: a most érkező kínai mellett a héten várható további Pfizer és orosz szállítmányoknak köszönhetően összesen több mint félmillió ember átoltottságát biztosító kapacitás áll rendelkezésre Magyarországon.

A Magyarország Kormánya Facebook-oldalon kedden délután tették közzé, hogy

a kínai Sinopharm vakcinaszállítmány keddi megérkeztével már ötfajta koronavírus elleni oltóanyag érhető el Magyarországon.