Fél évig nincs karantén a felgyógyultaknak

2021.02.16. 11:50 Módosítva: 2021.02.16. 12:56

Még kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeznek Magyarországra – jelentette be Galgóczi Ágnes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője beszámolt róla, hogy ma megérkezett az első, 550 ezer adag oltóanyagot tartalmazó szállítmány Kínából is. Hozzátette: addig nem kezdődik el ezekkel az oltás, amíg a Nemzeti Népegészségügyi Központ be nem vizsgálja és alkalmasnak nem találja őket. A kínai vakcinán kívül ma és holnap érkezik csaknem 103 ezer adag Pfizer-vakcina is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ismertette: keddre 823 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 389 622 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 837 főre emelkedett. Kórházban 3979 koronavírusos beteget ápolnak, a koronavírus legfiatalabb áldozata pedig egy 38 éves férfi volt hétfőn idehaza. 

01
Fotó: MTV

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezető helyettese közölte: az elmúlt 24 órában

  • a maszkviselési szabályok megszegése miatt 126 esetben intézkedtek a rendőrök,
  • közterületi maszkviselési hiányosság miatt 110 esetben léptek fel,
  • üzletekben 10 esetben nem viseltek maszkot,
  • tömegközlekedési eszközön egy emberrel szemben kellett intézkedni,
  • 7857 karantént ellenőriztek, és
  • 3559 újabb hatósági házi karantént rendeltek el.
  • A nyitvatartási szabályok miatt eddig 827 intézkedés kellett,
  • 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy a tulajdonos felelősségét.

Kiss Róbert elmondta, hogy a külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk, a karanténkötelezettség alóli mentesítést két negatív PCR-teszt birtokában kérhetik az utasok.

Mint mondta, az első ilyen vizsgálatként figyelembe veszik a schengeni tagállamok valamelyikében, az Egyesült Államokban vagy Kanadában végzett tesztet, de a második negatív eredményig fennáll a karanténkötelezettség. Kiss Róbert hozzátette, hogy azok,

akik felgyógyultak a koronavírus-betegségből, s ezt igazolni is tudják, hat hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Kiss Róbert elmondta továbbá, hogy a Romániába személyforgalomban beutazó magyar állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha igazolják, hogy legkevesebb tíz nappal korábban megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát. Más országok is a védőoltás beadásának igazolásához kötik a karanténkötelezettség alóli mentesülést – mondta. 

Galgóczi Ágnes a kérdésre válaszolva beszámolt róla, hogy három hete oltanak a háziorvosok, és kért mindenkit, hogy segítsék továbbra is az oltási munkálatokat. A védőoltások beadásakor esetlegesen jelentkező allergiás reakciókról és minden olyan körülményről tájékoztatni kell az orvost, ami befolyásolhatja az oltást – mondta az osztályvezető.