A volt főjegyzőt és Botka László korábbi kabinetfőnökét is elmarasztalták a szegedi parkolóügyben

2021.02.24. 13:35

Pénzbüntetéssel sújtották jogerősen az ingyenes szegedi parkolóbérletek miatt indult ügy vádlottjait a megismételt másodfokú eljárásában a Gyulai Törvényszéken. Hűtlen kezelés bűntettében mondták ki bűnösnek a vádlottakat mint társtetteseket, illetve mint felbujtókat.

A Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét kétmillió, Szeged egykori címzetes főjegyzőjét 2,25 millió, Botka László polgármester kabinetfőnökét másfél millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

A vádlottak 2008 és 2012 között ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek anélkül, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. A vádlottak ezzel mintegy negyvenmillió forint kárt okoztak a szegedi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek.

Az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik kerüljenek fel arra a listára, melynek alapján adott rendszámú autók számára a kft. ingyenes bérleteket állított ki. A listát a kabinetfőnök készítette el, vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, az értekezletekről jegyzőkönyv nem készült. A cég korábbi vezetője pedig utasította a parkolási üzletágvezetőt a bérletek átadására az önkormányzatnak. A bérleteket ezt követően osztották ki átvételi elismervény ellenében az érintetteknek.