Orbán Viktor: A járvány legnehezebb két hete előtt állunk

2021.02.25. 15:33 Módosítva: 2021.02.25. 15:51

Nagyon különleges tudást birtokló orvoscsoporttal találkoztam, járványmatematikusoknak szokták őket nevezni, ők azok, akik abban segítenek, hogy az egészségügyi jelenségek milyen trendekké állnak majd össze, egyszerűbben fogalmazva, mi fog velünk történni a következő napokban és hetekben – közölte legújabb Facebook-videójában Orbán Viktor, miután csütörtökön szakértőkkel egyeztetett.

A miniszterelnök azt mondta, csupa rossz híre van. „A helyzet úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk” – mutatott rá.

„Az újfajta mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erősen nő és nőni fog. Olyan terhelés lesz a kórházainkon, amilyen még nem volt. Minden orvosra, ápolónőre, minden lélegeztetőkészülékre szükségünk lesz. Arra kérem a honfitársaimat is, hogy a saját maguk életében a lehető legfegyelmezettebben próbálják meg betartani azokat az előírásokat, amelyeket az operatív törzs közzétesz” – mondta.

„Versenyt futunk az idővel, ha sokan regisztrálnak, sokan jelentkeznek oltásra, sokan oltatják be magukat, akkor ez a nehéz időszak lerövidül, ha kevesen regisztrálnak, kevesen oltatják be magukat, a nagyon nagy nyomást jelentő időszak hosszabb lesz. Kérek mindenkit, regisztráljanak, és oltassák be magukat” – így a miniszterelnök. Orbán Viktort egyébként a jövő héten oltják be, kínai vakcinát akar kapni.

Magyarországon két és fél millió ember vár oltásra. Eddig mintegy 2,5 millió ember regisztrált, ami önkéntes és ingyenes, de – mint Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón elmondta – elsősorban az uniós szállítások lassúsága miatt még nem tartunk ott, hogy minden esetben szabad legyen a vakcinaválasztás.

Romló adatok

Mint ismert, 4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést csütörtökön, ezzel 414 514 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A gyógyultak száma jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Egy nappal korábban 2855 embernél mutatták ki a fertőzést. Kórházban 4353 beteget ápoltak, közülük 407-en voltak lélegeztetőgépen. Meghalt 102, többségében idős, krónikus beteg.

KÖZBEN ÁTLÉPTE A FÉLMILLIÓT AZ OLTOTTAK SZÁMA: EDDIG 508 073 FŐ KAPOTT OLTÁST, KÖZÜLÜK 211 073-AN A MÁSODIK OLTÁST IS MEGKAPTÁK.

A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50–55 regisztrált időst tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával – írják a koronavírus-tájékoztató oldalon.