A koronavírusos betegek utógondozására indít szakambulanciát a Debreceni Egyetem

2021.02.26. 19:50

Post-Covid-szakambulancia-hálózatot indít a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központja a koronavírus-fertőzésen átesett betegek utógondozására − közölte az intézmény. Szabó Zoltán, a klinikai központ elnöke emlékeztetett: a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, amelyek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően is elhúzódóan fennmaradnak. Ezeket a tüneteket nevezik összefoglalóan post-Covid-állapotnak.

A leggyakoribbak a fáradtság, a légszomj, a koncentráció- és memóriazavarok megjelenése, azonban ezeken túlmenően szerteágazó panaszok alakulhatnak ki: különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák.

A post-Covid-szakambulancia-hálózatban infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok és szakpszichológusok részvételével a Covid–19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját végzik március 1-jétől.  • Hírek
  • Csok