Megszavazták a modellváltást, a szegedi és a pécsi egyetem is alapítványi fenntartásba kerül

2021.01.29. 16:32 Módosítva: 2021.01.29. 17:22

29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett megszavazták a Szegedi Tudományegyetemen a modellváltást, az intézmény alapítványi fenntartásban működik tovább. A Szegeder beszámolója szerint a szenátusi vita csaknem két és fél órán át tartott, Szabó Gábor korábbi rektor azt mondta, arról egyeztettek Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, hogy csak akkor kéri az egyetem a modellváltást, ha a feltételeik teljesülnek. Korábban Rovó László rektor arról beszélt, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert is szeretné az alapítványi kuratóriumban látni.

Eközben a hvg.hu írja, hogy a Pécsi Tudományegyetem szenátusa is támogatta a modellváltást, 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett. A lap szerint a szavazás előtti vitán szóba került, hogy rövid az idő, sok a bizonytalanság és kétségesek a garanciák, de a hozzászólók arról is beszéltek, hogy a jelenlegi rendszer sem jó, és az átalakulás nem jár lényeges hátránnyal.

A Debreceni Egyetemen már a múlt héten egyhangúlag döntött a kérdésben a szenátus. A szavazás eredményéről szóló közleményben hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés elfogadását állítólag széles körű egyeztetés előzte meg, ezt azonban a felsőoktatási intézmény több mint húsz professzora cáfolta. Csütörtökön pedig a Semmelweis Egyetem szenátusa is a modellváltás mellett határozott.