Karácsony Gergely: Jöjjön a Moderna, az önkormányzat megoldja Budapest beoltását

2021.02.28. 14:49

Hívja le a kormány a teljes keretet a bizonyítottan hatásos Moderna-vakcinából, ha eddig nem tette, és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, mi megoldjuk a fővárosiak oltását − jelentette ki Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: az adatok alapján az áldozatok száma megközelítette a drámai 15 ezres számot; újra emlékeztetnünk kell magunkat, hogy a statisztikai adatok mögött emberek vannak.

Egy közepes városnyi magyar ember életét vette el ez az átkozott vírus, minden egyes elveszett élet pótolhatatlan hiány

− emelte ki a főpolgármester, aki szerint amire a vírus legyőzéséhez „nagy szükség lenne, az a tiszta, világos és őszinte beszéd, valamint az együttműködés”.

Karácsony Gergely úgy értesült, hogy a magyar kormány nem hívta le az országnak járó teljes kontingenst a Moderna vakcinájából arra hivatkozva, hogy nagyon drága, miközben feleannyiba kerül, mint a kínai oltóanyag. Bejegyzésében emlékeztetett: Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, hogy a pénz nem számít, ha oltásról van szó. Hangsúlyozta, a miniszterelnök ezen kijelentésével egyet is ért, ezért azt javasolja,

hogy először is rendezzék át a közköltéseik rendjeit, hiszen van ott pénz, ahol százmilliárdok mentek el magánalapítványok támogatására, vadászkiállításra meg motorversenyre.

A főpolgármester javaslata szerint az oltási folyamat felgyorsulásáig növelni kell a tesztkapacitást, ingyenes teszteket kell biztosítani széles körben. Hogy erre van komoly igény, azt szerinte a tegnap lezárult, budapesti ingyenes tesztelési folyamat is bizonyította.

A kormány korábban az RTL Klub híradójának elismerte, hogy azért nem hívták le az összes Moderna-vakcinát, mert „a Pfizer kedvezőbb szállítási feltételeket és vásárlói árat tudott biztosítani, így eddig nem látták szükségét további Moderna-dózisok megvásárlásának” − mutatott rá közleményben a Demokratikus Koalíció. A párt szerint a Fidesz pártpolitikai kérdést csinált az oltásból is, ezért 

TUDATOSAN NEM RENDELT BE ELEGENDŐT AZ UNIÓS VAKCINÁKBÓL, HOGY TOVÁBB FOLYTATHASSA AZ EU-ELLENES KAMPÁNYT.  • Tippek
  • Lakáshitel