Kibeszélő - Kincses Gyula
Vannak még kritikus pontok a ma éjféltől életbe lépő egészségügyi jogviszonyt illetően, így a rendszeren biztosan kell még finomítani, mondta el az Index Kibeszélőjében Kincses Gyula. A MOK elnöke a hálapénz és a korrupció közti különbségről és az oltásellenes orvosokról is szót ejtett az interjúban.

Bár határnapként jelölte meg 2020. március 1-jét Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, ugyanis ma éjféltől életbe lép az egészségügyi szolgálati jogviszony, ám a „reform” ezzel nem zárul le, a tapasztalatok alapján további korrekciók lesznek, ebben állapodtak meg a kórházi főigazgatóság (OKFŐ) igazgatójával. Az Index Kibeszélő című műsorában többek között erről is beszélt a szakember.

Kifejtette, hogy már a jogviszony formája is idegen volt a legtöbb egészségügyi dolgozó számára, hiszen az orvoslás egy merőben civil hivatás, melyet a beteg érdeke vezérel, nem pedig egy katonás rendszer vezényli. Elmondta, a kamarának a tárgyalások során sikerült „szögletre mentenie”

  • a vezénylés,
  • a másodállás kérdésében, ám továbbra is kritikus pont 
  • az ügyeleti díjazás  
  • és a kötelező pihenőidő miatt levont bér.

Az interjúban kitért rá: bizonyos kérdésekben „helyben” tud majd megállapodni az orvos és az intézményvezető.

Ahol konfliktuskeresőbb az intézményvezető, ott problémák vannak, ahol a megoldást keresi, ott sikerült megértetnie a kollégáival, hogy érdemes megnézni, hogyan működik a rendszer, s aztán megvizsgálni, vannak-e az átalakításnak vesztesei, kik azok, hányan vannak, és utólag kompenzálni kell – a tények alapján.

Az egészségügyi jogviszony egyik lényeges célja a hálapénz kivezetése, melynek kapcsán az elnök felhívta a figyelmet: nem érdemes összekeverni az korrupcióval, mert az másról szól.

Mit kapott a beteg eddig a hálapénzért? Törődést, figyelmet, vagyis személyességet. Ezt fenn akarjuk tartani, de ehhez ne kelljen hálapénz. A betegnek nem a sztárorvosban kell bíznia, hanem a tisztességes, átláthatóan működő intézményben. Egy másik kérdés, hogy a betegek milyen előnyöket vettek pénzért, például hogy előrébb kerüljenek egy várólistán, ez viszont nettó korrupció.

Kincses Gyula az interjúban hangsúlyozta: a kamarának határozott célja volt, hogy az oltás ne politikai kérdés legyen, ezért a vakcinálást támogató kampányukhoz apolitikus szereplőket kerestek meg.

Hozzátette, az orvostársadalom sem egységes, vannak szélsőséges tagok, akik oltásellenesek, s volt, aki ellen fel is kellett lépnie a MOK-nak.

Az interjú podcast formátumban is meghallgatható itt: 

Amennyiben ön nem írta alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, vagy aláírta, de van róla véleménye, kérjük, ossza meg velünk a gabayb@index.inda.hu e-mail-címen.  • Hírek
  • Megtakarítás