Balassagyarmaton bezárnak az óvodák és iskolák, Komáromban is rendkívüli szünetet fontolgatnak

2021.03.02. 18:36

Balassagyarmaton be kell zárni a helyi bölcsődét, iskolákat és óvodákat a koronavírus járvány miatt. Hasonló lépést fontolgatnak Komáromban is, ahol szintén felerősödött a fertőzés terjedése.

Csach Gábor, Balasssagyarmat polgármestere már korábban is bejelentette, hogy a községi iskolákban és óvodákban egyre jobban terjed a fertőzést. 

A városvezető most a Facebookon tette közzé az újabb, a járvány miatt szükségessé vált intézkedéseket.

Ennek értelmében két hétig bezárnak a bölcsődék, óvodák és iskolák Balassagyarmaton.

Az óvodákban és bölcsődékben ügyeletet továbbra is biztosítanak, de csak és kizárólag azok a szülők adhatják be gyermeküket, akik munkáltatói igazolással tudják bizonyítani, hogy mindketten dolgoznak.

A Dózsa György Általános Iskola teljes mértékben digitális oktatásra áll át. 

Csach Gábor továbbá arra is kérte a környékbeli iskolában dolgozó pedagógusokat, hogy azokat a gyermekeket, akik a szülő elővigyázatossága miatt hiányoznak az iskolából, ne érje semmilyen retorzió. 

Higyjék el, jót tesznek ezek a szülők és gyermekek az iskolával, hiszen távollétükkel segítik, hogy ne terjedjen annyira a fertőzés, ezzel betegszámot csökkentenek, amivel életeket is mentenek.

– írta.

Hozzátette továbbá: a legjobb az lenne, ha az összes iskola át tudna állni a digitális oktatásra. Ugyanakkor ezt sok szülő nem tudja kivitelezni, ezért az Oktatási Hivatal csak azon intézmények bezárását rendeli el, ahol különösen súlyos a járványhelyzet.

A városvezető azt is ismertette, hogy kedden Balassagyarmaton 22 covid-fertőzöttet és 6 kontaktszemélyt helyezett karanténba a Kormányhivatal. A fertőzés továbbra is lendületben van, a kórházban emelkedik a betegszám – tette hozzá.

Komáromban is súlyos a helyzet, rendkívüli szünet jöhet az iskolákban

Dr. Molnár Attila komáromi polgármester egy nemrég, a YouTubera feltöltött videóban jelentette be azt, hogy súlyos a helyzet a városban.

 A videóban elmondta, hogy a járvány kezdete óta február 26-án regisztrálták egy nap alatt az eddigi legtöbb fertőzöttet – összesen 38 embert.

A polgármester hangsúlyozta: ezáltal egyedül a városban több fertőzöttet azonosítottuk mint számos más megyében – Zala, Veszprém, Tolna, Jász-Nagykun Szolnok vagy Békés megyében – összesen

Hozzátette: a héten hoznak döntést arról, hogy a helyi iskolákban elrendeljék-e a rendkívüli tanítási szünetet.

„Az elsődlegesen célunk az emberi élet védelme, a komáromiak egészségének megóvása" – mondta, hozzáfűzve, hogy ennek érdekében minden döntést meg fognak hozni, amelyre szükség lehet.

A polgármester ezért arra kért mindenkit, hogy mindenki igyekezzenek betartani a szabályokat, viseljék a maszkot, fertőtlenítsék rendszeresen a kezüket és jelentkezzenek az oltásra azért, hogy megfékezzék a fertőzést terjedését.

Vegyük komolyan, hogy itt van a járvány, és olyan időszakban kell most küzdenünk, amilyet még nem láttunk soha. 

– hangsúlyozta. 

Hozzátette: az utóbbi időben azt látta, hogy a helyiek egyre kevésbé fegyelmezettek, épp ezért arra kérte a hatóságokat, hogy szigorítsák a közterületi ellenőrzéseket is.

Szomorúan látom, hogy például a Petőfi iskola előtt, amikor a szülők várják a gyermekeket, hogy egy jelentős részükön nincsen maszk

– mondta.

Végezetül arra is kitért, hogy jelenleg is zajlanak az oltások helyi szinten, és azt kérte, hogy aki szeretné hogy beoltsák, de még nem regisztrált, az mielőbb tegye meg ezt.