Négy év börtönre ítélték a magyar James Bondot

2021.03.05. 12:34

Az elsőfokú bíróság 2021. március 4-én bűnösnek mondott ki egy férfit számos csalás, illetve zaklatás, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettében, ezért halmazati büntetésül négy év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá közel 1,8 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el – közölte a Debreceni Törvényszék a portálján.

A férfi egy magas beosztású titkos ügynöknek adta ki magát, és a meséjével többeket átvert. Különböző valótlan okra hivatkozással nagyobb pénzösszegeket csalt ki másoktól, majd azt magára költötte. 2014-től kezdődően 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva tehetősebb emberek közelébe férkőzött. A csaló fedősztorija általában megegyezett, minden esetben magas rangú titkos ügynöknek mondat magát, de eladta azt a mesét is, hogy ő az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (FRONTEX) vezetője, és rendszeresen hivatkozott széles körű kapcsolatrendszerére.

A férfi legtöbbször azt állította az átvertjeinek, hogy az édesapja és édesanyja külföldi gyógykezelésére, műtétre kell a pénz, majd édesapja halálát követően a temetési költségek megelőlegezését és a szülei által ráhagyott ingatlan adásvétele miatt felmerült költségek megelőlegezésére kért. Az egyik megtévesztettnél a bizalmi viszonyt úgy is erősítette az áll ügynök, hogy a gyanútlan férfit magával vitte egy „általa irányított fedett akcióba”, így meggyőződhetett az állítása valódiságáról.  

A bizalmi viszony miatt az átvertek fizettek a csalónak, egyesek több alkalommal is nagyobb összegű kölcsönt adtak neki. A vádlott hat sértettnek összesen több mint huszonhat millió forint kárt okozott, amely nem térült meg, szándékában sem állt a pénzek visszafizetése.

A férfi nem riadt vissza semmitől, hiszen 2017-ben a fiától is „kölcsönöket” kért, ám a gyermeke egy idő után már nem hitelezett apjának, ezért 2017 augusztusa és novembere között az apa mobiltelefonon rendszeresen zaklatta fiát, közel százhetvenszer hívta fel azért, hogy pénzt adjon neki. A férfi az apja ellen zaklatás vétsége vonatkozásában magánindítványt terjesztett elő.

A csalót 2017. november 21-én fogták el, a házkutatás alatt egy engedély nélkül tartott lőfegyvert és tizenhat darab lőszert találtak és foglaltak le.

A bíróság döntése nem jogerős, az ügyész az ítéltet tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.