Orbán Viktor: Új helyzet, új műfaj

2021.03.06. 16:37 Módosítva: 2021.03.06. 16:38

Vakcinainfó Extra néven elnevezett videót tett közzé szombaton Orbán Viktor a Facebookon. Új helyzet, új műfaj – jelentette be a miniszterelnök a videó elején.

A miniszterelnök szerint életünket egyrészt az oltások, másrészt pedig a járvány terjedése határozza meg. A célegyenesben vagyunk, most azért kell zárnunk, hogy minél hamarabb nyithassunk – mondta, majd arra kérte az embereket, regisztráljanak az oltásra. 

40 perccel később már érkezett is a Vakcinainfó Extra második része. Ebben a miniszterelnök az oltásról beszélt. Elmondta, eddig 2,8 millióan regisztráltak az oltásra.

Oltunk, mindennap oltunk, ezen a hétvégén is, sőt még húsvétkor is oltani fogunk – mondta, majd emlékeztetett arra, hogy a hétvégén 1 millió embert már be fognak oltani (erről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is beszélt szombaton).

Hozzátette: április elejére 2 millió, május elejére pedig 4 és fél millió ember lesz beoltva a terveik szerint. Ha regisztrálnak elegen, és kérik a vakcinákat. Kérem, tegyék! – zárta bejelentkezését a miniszterelnök.

Ahogy az Index beszámolt róla, Orbán Viktor pénteken írta alá azokat a rendelkezéseket, amelyek a következő két hétben meghatározzák az életünket. A miniszterelnök azt mondta, hogy nehéz szívvel tette ezt meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy nehéz két hét vár ránk, de, mint fogalmazott, senkit nem hagynak az út szélén. Az újabb szigorítások értelmében március 8-tól április 7-ig bezárják az iskolákat, óvodákat, és két hétre az üzletek sem nyithatnak ki. Március 8-tól március 22-ig pedig minden szolgáltatás szünetel, a magánegészségügyet azonban igénybe lehet venni.

A szigorítások indokoltak, hiszen már exponenciálisan terjedő szakaszban van a járvány harmadik hulláma, egy nap alatt 7269 új fertőzöttet jelentett a koronavirus.gov.hu, így a járvány kezdete óta már 459 816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Gyorsan meghaladtuk a szerdán elért idei csúcsot is: március 4-én 6278 új beteg jelentette a legmagasabb napi fertőzésszámot 2021-ben. A legmagasabb napi fertőzésszám egyébként tavaly novemberben 6819 fő volt. 

Durván nő az aktív fertőzöttek száma is, jelenleg 111 006-an betegek a hivatalos adatok szerint. 

ÖSSZESEN 7243 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 751-EN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN. 

Elhunyt 146 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 765 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 333 045 fő. 

Egy év a járvány árnyékában

A koronavírus-járvány egy éve robbant ki Magyarországon. Az első két regisztrált fertőzöttről – két iráni diákról – tavaly március negyedikén tájékoztatta a nyilvánosságot Orbán Viktor miniszterelnök. Napra pontosan egy év elteltével a harmadik hullám szigorító intézkedéseit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be.